İşyurtları kültürel mirasa sahip çıkmaya devam ediyor

Ceza ve Tevkifevlerine Genel Müdürlüğüne bağlı İşyurtları Müdürlüğü kültürel mirsaımıza sahip çıkarak örnek projelere imza atmaya devam ediyor.

İşyurtları kültürel mirasa sahip çıkmaya devam ediyor
Editör: adalet.tv
18 Temmuz 2020 - 12:03
Reklam
İşyurtları Genel Müdürlüğü ülkemizin tarihi güzelliklerini koruma adına örnek bir projeye imza attı. Edirne'de tarihi mekanlar restore edilmeye başlanıldı. Yapılan çalışmaya dair resmi açıklama: "Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü Restorasyon ve İnşaat İş Kolu, Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından hazırlanan tarihi kapalı ceza infaz kurumu duvarlarının kuleli giriş kapısı rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesini hayata geçirdi.

Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarını yaşatma konusundaki çabalarına başka bir alanda devam eden İşyurtları Kurumu, Mimari Restorasyon ve İnşaat İş Kolları marifetiyle tarihsel ve kültürel anlamda değer taşıyan mimari eserlerin, doğru yöntemlerle korunmasını ve onarılmasını sağlayarak kültür ve medeniyet izlerimizi gelecek nesillere aktarmak üzere başlattığı çalışmaları Edirne’de sürdürüyor. Edirne Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan ve İşyurtları Kurumu tarafından finanse edilen Tarihi kapalı ceza infaz kurumu duvarlarının kuleli giriş kapısı rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi 06 Temmuz 2020 tarihinde başlamış olup halen kışla giriş kulelerinin restorasyon uygulamaları devam ediyor.

TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASIMIZ İŞYURTLARI KURUMU İLE GÜVENDE

Bir sosyal sorumluluk görevi olarak ülkemizde tarihi ve kültürel zenginliklerimizin korunmasına destek sağlamak ve tarihi çevre bilincini artırmak amacıyla kolları sıvayan Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığının yakın ilgisi ve takibiyle Edirne Müze Müdürlüğü uzmanlarının denetim ve gözetiminde, Edirne Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü arazi dâhilinde bulunan tarihi eserlerin ve bu eserlere ait kalıntıların restore çalışmalarını kurum bünyesinde açılan Mimari Restorasyon ve İnşaat İş Kollarında istihdam edilen hükümlüler eliyle yürütüyor.

Daha önce Kapalı Ceza İnfaz Kurumu sınırları içerisinde bulunan Mahmudiye Kışlası (Piyade Kışlayı Hümayunu / Yanık Kışla Binası) ve kışla içerisindeki Mahmudiye Camii kazı çalışmaları ile Açık Ceza İnfaz Kurumu sahasında bulunan Valide Sultan Çeşmesinin ihya ve çevre düzenlemesini tamamlamıştı.

İşyurtları Kurumu tarafından yürütülen bu çalışmalarla tarihi ve kültürel mirasımız korunurken, çalışmalar kapsamında eğitim verilen hükümlülerin ülkemizin ihtiyaç duyduğu restorasyon dalında nitelikli birer ara eleman olarak yetiştirilmesi hedefleniyor." denildi.
Bu ve benzer projelerin Adalet Bakanlığımız bünyesinde yayınlaşması bekleniyor.