İnfaz koruma başmemurlarının talepleri neler?

İnfaz koruma başmemurlarının talepleri neler? Özel haberimizde.

İnfaz koruma başmemurlarının talepleri neler?
Editör: adalet.tv
23 Mayıs 2024 - 13:35
Reklam
İnfaz ve koruma başmemurları tarafından sayfamıza gönderilen, problemlerinin ve çözüm taleplerinin anlatıldığı yazı: 01.04.2024 tarihi itibari ile ülkemiz genelinde 2100 Asil İnfaz Koruma Başmemuru çeşitli çeşitli İnfaz Kurumlarında görev yapmaktadır. Diğer yandan Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından görevlendirme yapılarak tedviren ve vekil şeklinde İnfaz Koruma Başmemuru olarak görev yapan personellerde mevcuttur.

Bazı Ceza İnfaz Kurumlarında kurum müdürlerimizin onayıyla Vekil İnfaz Koruma Başmemurunun, Sorumlu İnfaz Koruma Başmemuru olarak görevlendirmesi yapıldığı da bilinmektedir. Bu şekilde Vekilin, Asil olana amirlik etmesi gibi son derece hakkaniyetsiz bir yapı ortaya çıkmaktadır. Vekil İnfaz Koruma Başmemurları hiçbir sınava tabi olmadan ve Asil İnfaz Koruma Başmemurlarına uygulanan rotasyon ve kendi nüfusuna kayıtlı ilde çalışamama gibi kriterlere maruz kalmadan çalışabilmekte, bu ise idealleri uğruna sınava girip görevde yükselen Asil İnfaz Koruma Başmemurlarının kazanım yerine daha da zor şartlarda görev yapmasına sebep olmaktadır.

Bir örnek vermek gerekirse 2024 yılında görevde yükselme sınavını kazanarak tercih sonrası İstanbul ilinden Hakkari iline atanan Asil İnfaz ve Koruma Başmemuru arkadaşımız vardır, bizler göreve başlarken ülkemiz toprakları içinde her yerde görev yapmayı kabul ederek göreve başladık. Bu örneği şu açıdan vermeyi uygun görüyoruz, bir yanda idealleri uğruna bulunduğu İstanbul ilinden görevde yükselme sınavını kazanarak tüm düzenini bozup 1800 km uzaktaki Hakkari iline atanan Asil İnfaz Koruma Başmemuru, diğer yanda hiçbir sınava tabi olmadan, yer değişikliği yapmak zorunda olmayan ve kendi nüfusuna kayıtlı olduğu ilde emekli olana kadar çalışabilecek durumda olan Vekil İnfaz Koruma Başmemurları. Bunun gibi çok fazla örnek vardır.

Netice itibariyle belirtmiş olduğumuz hususların hakkaniyet çerçevesinde değerlendirilerek ve gereken vicdani muhasebesi yapılarak Adalet komisyonu Başkanlıkları aracılığıyla Vekil İnfaz Koruma Başmemuru yetkisi verilme uygulamasının sonlandırılmasını, verilmiş olanlarında iptal edilmesini talep ediyoruz.

Not: Vekil İnfaz Koruma Başmemurluğu devam ettiği sürece, kurumlarda adalete duyulan saygı ve güvenin zedelenebileceği, personel kayırma ve şaibeye yol açabileceği, memurlar arasında sürekli eşitlik ve adalet duygusunu köreltebileceği ve kuruma duyacağı saygı ve güvenin ortadan kalkabileceği ihtimallerinin hep birlikte değerlendirilmesini talep ediyoruz.

ÖZLÜK HAKLARIMIZDA İYİLEŞTİRMELERİN YAPILMASI

Geçtiğimiz yıllarda kadro kararnamesi ile İnfaz Koruma Memurlarının da 3. Kadroya düşmesi sağlanarak özlük haklarının İnfaz Koruma Başmemurları ile aynı seviyeye, hatta daha iyi bir duruma (İnfaz Koruma Memurlarına rotasyon uygulanmaması ve nüfusuna kayıtlı olduğu ilde çalışabilmesi) getirilmiş oldu. Bu ilerleme teşkilatımızda İnfaz Koruma Memurları açısından olumlu karşılanmıştır. Fakat bu seferde idareci statüsünde çalışan bizler olan İnfaz Koruma Başmemurlarının, amiri olduğumuz İnfaz Koruma Memurları ile özlük hakkı olarak eşitlenme, hatta daha zor şartlara tabi olma gibi bir durum ortaya çıkmıştır.

Daha önce 4/1 derece kademeye yüksenildiğinde yansıyan Başmemurluk maaş farkı yapılan son değişiklikle ortadan kalkarak aynı derece ve kademedeki İnfaz Koruma Başmemuru ve İnfaz Koruma Memurunun almış oldukları maaşın eşitlenmesi sağlanmıştır. Diğer yandan 4/1 derece kademesine henüz yükselmemiş olan İnfaz Koruma Başmemurunun, 4/1 derece kademesine yükselen İnfaz Koruma Memurundan yaklaşık 1000 TL civarı düşük maaş alması şeklinde bir maaş sistemi de ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu sistem eşit işe eşit ücret anlayışına da ters düşmektedir.

Hiçbir kurumda amirin, astından düşük maaş alması gibi bir sistem bulunmamaktadır. Ayrıca zorunlu yer değiştirmeye (Rotasyon) tabi olarak hiçbir ek mali destek almadan görevimizi sürdürdüğümüzden dolayı, açıklanan maaş dengesizliği büsbütün hissedilir olmuştur. İnfaz Koruma Başmemuru unvanında yapılacak olan özlük hakları iyileştirmesi, aynı zamanda amir memur hiyerarşisine de olumlu katkılar sunacak ve görevde yükselme sınavlarına katılımı da arttıracaktır.

Mevcut durumda ileriye dönük idealleri olan tüm Ceza İnfaz Kurumu çalışanlarının amir olma arzu ve isteği kalmayacağı, buda her türlü güvenlik ve asayiş problemine yol açabileceği, disiplinsizlik oluşturarak hizmet kalitesini düşürebileceği de göz önünde bulundurulması gerekir. Adaletin tecellisinde en ön safta yer alan mesleğimizin itibarının arttırılması için hayati önem taşıyan belirtmiş olduğumuz hususlarda gerekli yasal düzenlemenin yapılarak özlük haklarımıza yapılacak olan iyileştirmeler ile maaş dengesizliğinin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.

İNFAZ VE KORUMA BAŞMEMURU ÜNVANININ BAKANLIK ATAMALI PERSONEL YAPILMASI VE GÖREVDE YÜKSELME SINAVI İLE 2. MÜDÜRLÜK SINAVINA GİREBİLME HAKKI VERİLMESİ

Bilindiği gibi halihazırda 2. Müdürlük sınavına İdare memurluğu öğrenciliğinde geçen süre dahil, idare memuru olarak en az üç yıl veya eğitim uzmanı, öğretmen, psikolog, sosyal çalışmacı, sosyolog, mühendis, tabip, diş tabibi, eğitim rehberi,kütüphaneci, pedagog, eczacı, diyetisyen, veteriner, mimar ve sayman unvanlarında toplam sekiz yıl hizmet süresi bulunanlar girebilmekte iken bu hak şu ana kadar İnfaz Koruma Başmemurlarına verilmemiştir. 2. Müdürlük sınavına görüldüğü gibi Bakanlık atamalı personel girebilmektedir. Diğer taraftan komisyon memuru olma şartı en az lise mezunu iken, İnfaz Koruma Başmemuru olma şartı en az Lisans mezunu olma istenmektedir, dolayısıyla Bakanlık personeli olma şartlarını bizlerinde karşılamış olduğu görülmektedir. Belirtilen nedenlerden dolayı kadromuzun Komisyon atamalı personellerin içinden çıkartılarak, Bakanlık atamalı personel unvanlarına eklenmesiyle 2. Müdürlük sınavına girmede ki engel ortadan kalkmış olacaktır.

Bizlere 2. Müdürlük sınavına girme hakkı verilmesi halinde İnfaz Koruma Başmemuru ünvanı daha verimli ve nitelikli bir unvan haline gelecektir. Bu itibarla İnfaz Koruma Başmemuru ünvanımızın Bakanlık atamalı personel yapılmasını ve 2. Müdürlük sınavına girebilme hakkının verilmesini talep ediyoruz.

Halihazır da tüm Türkiye’de görev yapan İnfaz ve Koruma Başmemurlarının çoğunluğunun katılmış olduğu, mesleğimizin ilgili mevzuatlara tam uyumlu olarak en iyi şekilde yapılması, bilgi alışverişinde bulunulması ve ortak sorunların çözülmesi noktasında haberleşme sağlanması için oluşturulan telegram grubu mevcut olup, değindiğimiz talepler belirtilen grupta oluşturulan ortak talep havuzundan derlenip, gerekçelendirilerek sunulmuştur. Saygılarımızla arz ederiz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • İnfaz Koruma
    3 hafta önce
    Habere sonuna kadar katılıyorum. Maalesef kurumlar liyakatsiz ve adaletsiz vekil baş memurlar ile dolu bu vekilliğin nasıl alındığı da herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ben bunu çalıştığım kurumlarda gerek vekalet gerek görevde yükselme idare memurları özellikle son zamanlarda dış alımlarda şu atasözüyle yorumluyorum. "Çingeneye Beylik Vermişler, Önce Babasını Asmış." :)