Adliyede mübaşir ile avukatlar arasında gerginlik

Mersin Adliyesinde görülen bir davada mübaşir ile avukatlar arasında gerginlik yaşandı.

Adliyede mübaşir ile avukatlar arasında gerginlik
Editör: adalet.tv
10 Haziran 2024 - 21:45
Mersin Adalet Sarayında bulunan aile mahkemesinde yaşanılan olay tepki topladı.

Olaya ilişkin Adalet Sen’den yapılan açıklama:

06 Haziran 2024 tarihinde Mersin Adliyesi 5. Aile Mahkemesi duruşma salonunda yapılan yargılama esnasında taraf avukatlarından S.D.E.'nin gerginlik çıkartması neticesi, Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı tarafından yanında bulunan diğer avukatlar eşliğinde diğer dosya yargılamalarının devam ettiği esnada duruşma salonuna girilerek mahkeme hakimiyle görüşme talep edildiği, mahkeme hakimince duruşmaların sona ermediği gerekçesi ile görüşmenin mümkün olmadığının ve sonra görüşülmesinin uygun olduğunun bildirildiği, hatta dunuşma salonunda dinleyici olarak duruşmanın bitmesini bekleyebileceklerinin söylendiği, ısrarın ve direnmenin devamı üzerine duruşma düzeninin bozulduğundan bahisle duruşma salonunun boşaltılmasının hakim tarafından mübaşirden istenildiği ve görevli mahkeme mübaşiri tarafından ilgililerin salondan çıkartılmak istendiği, ancak ilgililerin ısrarla görevli mübaşire karşı da direndiği bildirilmiştir.

Mersin Barosunca yayınlanan kınama mesajında, mahkeme mübaşiri tarafından kendilerine saldırı olduğu iddiasına yer verilmiş ise de, olay tarafı avukatların mevzuata aykırı eylem ve hareketlerinin kamuoyu önünde üstünün örtülerek mağduriyet hissiyatı kazandırmaya yönelik iddialardan öteye gitmediği, tutulan tutanak ve duruşma esnasında bulunan diğer avukatlar ve vatandaşlar tarafından da ayrıca teyit edilmiştir. 

Yaşanan olay sonrasında ilgili avukat tarafından yayınlanan mesajda, kendisine destek vermediği için diğer avukatları da kınadığı yetmiyormuş gibi mahkeme mübaşirine yönelik saygı sınırlarını aşan “kraldan çok kralcı olan mahkeme mübaşiri” söylemini de sarf ettiğini üzülerek görmüş bulunmaktayız. Daha da üzücü olan diğer konu ise, olayın aslını bilmeksizin bu mesaj altında yayınlanan yorumlar olmuştur. Yayınlanan bir yorumda “yine saygısız bir hakim ve hakime yaranmaya çalışan yalaka bir mübaşir, gün geçtikçe sayıları artıyor bunların” söylemine yer verilmiştir.

Bu zihniyete sadece şunu sormak istiyoruz! Adliyeye gelmekten imtina ederek oturduğunuz yerden zamanlı zamansız özel numarasından arayarak yardım talep ettiğiniz, duruşmaya geç kalacağınızı resmi yoldan bildirmeksizin rica minnet telefonla arayıp, aracı kılmak suretiyle dosyanın ileri saate alınmasını hakimden rica ettirdiğiniz ve daha bir çok konuda yardımına muhtaç kaldığınız mübaşir arkadaşlarımıza ‘kraldan çok kralcı – yalaka’ hakaretlerini sarf etmek gerçekten üzücü ve düşündürücü bir davranıştır.

Adliyenin bel kemiği olarak adlandırdığımız mübaşirlerimize ve bu mesleğe karşı yapılan saldırıyı esefle kınıyor, ilgililer hakkında başlatılan adli ve idari soruşturmanın takipçisi olacağımızı buradan kamuoyuna deklare ediyoruz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ü.E.
    1 ay önce
    Avukatlara çok hak tanınıyor. Onlar da istedikleri gibi at oynatmaya çalışıyor. Verilen bu haklar sonucunda cezaevlerine de yasaklı maddeler sokmaya çalışıyorlar. Hakim ve savcılar avukatı olmayan vatandaşa adil yaklaşmalılar. Hakkaniyetli hareket etmeliler ki vatandaş en basit olayda avukat aramak zorunda kalmasın