STK'lerin deprem bölgesindeki yardım seferberliği sürüyor

Sivil toplum kuruluşları (STK), "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede yaraları sarmak için insani yardım çalışmalarına devam ediyor.

 STK'lerin deprem bölgesindeki yardım seferberliği sürüyor
Editör: AA
17 Şubat 2023 - 18:14 - Güncelleme: 11 Mayıs 2023 - 13:11
Reklam

İstanbul Aile Vakfı, "Gönüllük Seferberliği" başlattı. Gönüllüler, psikososyal destek çalışmaları başta olmak üzere depremzedelere psikolojik ilk yardım hizmeti veriyor. Vakıf, bu kapsamda depremden etkilenen 11 ilde yerinde psikolojik ilk yardım planlayarak ilk etapta saha araştırması ve saha taraması için ekibini Hatay’da görevlendirdi.

Psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanlarıyla, psikoloji, aile danışmanlığı, SİH, PDR, MDR, sosyoloji gibi branşlardan uzmanlar, afet yerlerinde bulunan çadır ya da konteynerlere giderek orada bulunan çocuklara depremin stresini ve şartların ağırlığını hafifletecek etkinlikler yapıyor.

Afetten etkilenen kentlerde kurulacak merkezlerde ilgili alanlarda uzmanlar, çocukların oyun ve öğrenme merkezli faaliyetler marifetiyle depremin olumsuz etkilerini bertaraf etmelerine yardımcı olacak.

Uzmanlar afetzedelerin ve bölgede görev yapan çalışanların en temel, bedensel ya da ruhsal gereksinimlerini tespit etmelerine ve problemleri gidermesine, gündelik hayatlarına dönmesine, ilerleyen yaşamlarında karşılaşabilecekleri yeni olumsuz durumlar ile başa çıkma stratejileri geliştirebilmelerine yardım edecekler.

Vakıf bu kapsamda yetim ve öksüz çocukların yanı sıra, çocukların kan bağı olan koruyucu ailelerine öncelik vererek farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Bu destekler sadece deprem bölgelerinde yaşayanlara değil aynı zamanda vakfın İstanbul’da bulunan Aile Danışmanlık Merkezleri'ndeki afetzedelere ücretsiz psikoterapi desteği verecek.

Bu kapsamda TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) geliştiren afetzedelere psikolojik ilk yardımın ötesinde bir psikoterapi desteği sunulması da planlanıyor. BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi), ACT (Kabul Kararlılık Terapisi) gibi bilimsel temeli olan yaklaşımlarla yapılacak psikoterapi desteği, psikolog veya psikiyatristler tarafından yüz yüze ve online olarak verilecek.

Destek almak isteyen afetzedeler ve destek vermek isteyen gönüllüler adresinden veya (AİLE) numarasından vakıfa ulaşabilecek.

- İlim Yardımlaşma ve İrfan Derneği acil yardımlarını deprem bölgesine ulaştırdı

Merkezi Kilis'te olan İlim Yardımlaşma ve İrfan Derneği (İYİ-DER), 11-15 Şubat tarihleri arasında 6 arazi aracı ve 16 gönüllüsüyle Hatay, Kahramanmaraş, İskenderun, Belen, Kırıkhan, Samandağ, Dörtyol ve Hassa başta olmak üzere deprem bölgelerindeki çalışmalara destek verdi.

Dernek, ihtiyaç duyulan gıda kolileri ile jeneratör, tüp, battaniye, soba, hijyen malzemesi ve tesisat malzemelerini bölgeye ulaştırdı. Ayrıca köylerdeki depremzedelere acil ihtiyaç malzemelerinin dağıtılması için lojistik destekte bulundu.

- Tebessüm Derneği sıcak yemek dağıtımı ve acil yardım dağıtımlarını sürdürüyor

Tebessüm Derneği, depremden etkilenen bölgelerde 50 araç ile 200 personel ve gönüllüleriyle faaliyet gösteriyor. Dernek, depremin ilk saatlerinde hazırlığını yaparak 2 ekibi ile 10 jeneratör, 10 demir kesme makası, işçi eldivenleri, botları, 10 hilti, matkaplar, gıda ve diğer yardım malzemelerini bölgeye ulaştırdı.

Depremin ikinci gününde bölgeye giden 25 araçla köylere yardımlar ulaştırmaya başlayan dernek, Kahramanmaraş ve Malatya’da ise depremin ikinci gününden itibaren günlük 5000 kişiye sıcak yemek ikramında bulunmaya devam ediyor.

Dernek ekipleri, sahada sıcak yemek, powerbank, giyim, bebek seti, kadın seti, erkek seti, hijyen seti ve çocuk seti dağıtıyor.

Dernekte görev yapan gönüllüler tarafından ayrıca bebek ve kadın setleri hazırlanarak dağıtıldı. Bu setlerin içinde pudra, pişik kremi, mama, bez, biberon, emzik, önlük, tulum, ateş düşürücü, ateş ölçer, ıslak mendil ve tırnak makası bulunan bebek setleri yer alıyor.

Kadınlar için hazırlanan setlerde ise başörtüsü, şal, çorap, iç çamaşırı, içlik, kadın pedi, ıslak mendil, ağrı kesici ve powerbank bulunuyor. Dernek yetkilileri deprem bölgelerinde bu setlere çok fazla ihtiyaç olacağını bildiriyor.

- Akkise Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği depremzedelere gıda ve sıcak yemek veriyor

Akkise Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ise battaniye, bere, çorap, mont, iç çamaşırı, çocuk bezi, çocuk maması, temizlik malzemeleri, odun, kömür ve özel varil sobaları ile 6 tır malzemeyi deprem bölgesine gönderdi.

Dernek, Kahramanmaraş'ın 12 Şubat ilçesinde bulunan Hüseyin Sarı Ortaokulu bahçesinde günlük 1000 kişiye yemek ikram ediyor.

Adak kurban bağışları ile et ihtiyacı da karşılanan aşevi ile depremzedelere hizmet veriliyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum