İnsan Hakları Derneği'nden Anayasa Mahkemesi'ne infaz düzenlemesi için görüş sunulduğu açıklandı

İnsan Hakları Derneği (İHD), Muhalefet Partisi’nin 7242 sayılı İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapan kanunun şekil ve esas bakımından iptali için yaptığı başvuruya ilişkin “mahkeme arkadaşı” sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) görüş sunduğu öğrenildi.

İnsan Hakları Derneği'nden Anayasa Mahkemesi'ne infaz düzenlemesi için görüş sunulduğu açıklandı
Editör: adalet.tv
24 Haziran 2020 - 20:05
Reklam

Nisan ayında yürürlüğe giren İnfaz düzenlemesi ile istisnai suçlar hariç olmak üzere birçok suça indirim gelmiş ve denetim süresi genişletilmişti. Muhalefet partileride bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye karar vermişti. İnsan Hakları Derneği(İHD), infaz düzenleme kanununa ilişkin AYM’ye görüş bildirdi. İHD hazırladığı hukuk mütalaasında 28 maddede tespit ettikleri eksiklikleri bildirdi.

İHD tarafından yapılan yazılı beyanda kamuoyunda “infaz düzenlemesi” olarak bilinen kanuna dair yaşananlar ilk önce özetlendi. Açıklamada ayrıca, kanun incelendiğinde usul ve esas bakımından Anayasa’ya aykırı yönleri bulunduğunu tespit ettiklerine dikkat çekildi.

İnfaz düzenleme kanunun 69 maddeden oluştuğunun hatırlatıldığı açıklamada, İHD tarafından yapılan incelemede 28 maddenin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan haklara aykırı olduğunun altıçizildi. Açıklamada, düzenlemede yer alan 9 madde de İnfaz Hakimliği’nin görev ve yetkilerini genişleten ve buna karşın mahkemelerin yetkilerini daraltan içerikte olduğu, 1 maddenin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nu (CMK) kişi aleyhine değişikliğe gidildiği, 2 madde de Sulh Ceza Hakimliği’nin yetkilerini genişlettiği, bir madde de 3713 sayılı TMK’de koşullu salıverme oranını yükselterek düzenlediği ve 15 maddede 5275 sayılı İnfaz kanununda eşitliğe, ölçülülük ilkesine, korunması gereken hukuki yarar ilkesine ve daha birçok temel ilkeye aykırılığın tespit edildiğine detaylı olarak yer verildi.

Açıklamada ayrıca 7242 sayılı kanunun 5275 sayılı kanunun geçici 6.maddesi ve geçici 9’uncu Maddesinin 6.fıkrasında yaptığı düzenlemelerinde özel af niteliği taşıdığına özellikle dikkat çekildi.

İHD tarafından sunulan mütalaada AYM’nin değerlendirme yaparken dikkate alması gereken noktalar şöyle anlatıldı:

“İnfaz Kanunu ve TCK’nin gerekçesinde belirtilen ‘korunması gereken hukuki yarar’ ilkesi bakımından,

  • Uluslararası belgelerde düzenlenen mahpus hakları bakımından,
  • Kovid-19 pandemisinde uluslararası kuruluşların çağrısına uyarak ayrımcılık yasağı kuralına uyması bakımından,
  • Değişik isimlerle adlandırılan ve gruplaştırılan suç tiplerinin torba anlayış ile düzenleme biçiminin hukuka aykırılığı belirtilerek TMK bakımından infaz koşullarının ağırlaştırılmasının hukuk ve kanun önünde eşitlik ilkesine aykırılığı bakımından,
  • Yeni suç tipi yaratacak şekilde şablon ifadeler kullanıp suç ve cezanın ağırlığı ilkesini gözetmeden düzenleme yapılması bakımından,
  • Demokratik toplum ve meşru amaç gözetilmeden yapılan düzenlemenin yarattığı hukuka aykırılıklar bakımından,
  • AYM’nin önceki yasal düzenlemeler ile ilgili özel af niteliğinde verdiği kararlar bakımından,
  • 7242 sayılı kanunla infaz hukukunda 3’lü sisteme geçişin Anayasa’ya aykırılığı bakımından,
  • Mahkemelerin yetkisinin infaz hakimliklerine devri bakımından,
  • Sulh Ceza Hakiminin yetkisinin genişletilmesi bakımından, değerlendirilmelidir.”Anayasa Mahkemesinin bu konu hakkında vereceği karar kamuoyunda merakla bekleniyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mesut Poyraz
    3 yıl önce
    Yargı bağımsız mı değil mi kendini belli edecek. Bağımsız ise her kese eşit olması gerekir. Hukukun üstünlüğü denilen şeyin var olup olmadığı ortaya çıkacak. Anayasa mahkemesinin vereceyi bu kararla.✋