İhraç edildikten sonra geri iade edilen savcı mali haklarını alabilir mi?

Meslekten ihraç edildikten sonra mahkeme kararı ile geri iade edilen Cumhuriyet Savcısı mali haklarını geri alabilir mi? Danıştay kararı belli oldu.

İhraç edildikten sonra geri iade edilen savcı mali haklarını alabilir mi?
Editör: adalet.tv
13 Haziran 2023 - 12:19
Reklam

Danıştay 5. Dairesi, davacının meslekten çıkarma cezasının kesinleştiği tarih ile bu cezanın kaldırılması talebiyle kişinin başvuruda bulunduğu tarih arasındaki dönemde yoksun kaldığı parasal haklarının ödenmesi isteminin reddi yolundaki dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı yönünde karar verdi.

Danıştay'ın vermiş olduğu karar hukukçular için yeni bir tartışmanın da başlamasına neden oldu. Danıştay kararını sorduğumuz hukukçular bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bazı hukukçular mali hakların ödenmesi gerektiğini dile getirirken bazıları ise ödenmemesinin doğru olduğuna kanaat getiriyor.

DANIŞTAY’IN DEĞERLENDİRMESİ

Danıştay kararından: Bakılmakta olan davada, davacı tarafından, 07 Ekim 1991 ile 20 Ocak 2011 tarihleri arası döneme ilişkin maaşlarının ödenmediği belirtilerek anılan döneme ilişkin yoksun kalınan parasal haklarının ödenmesi talep edilmekte ise de, davacının 6087 sayılı Kanunun geçici 3. maddesi kapsamında meslekten çıkarma cezasının kaldırılması talebiyle yaptığı 20 Ocak 2011 tarihli başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada,

Danıştay Onaltıncı Dairesinin 29 Haziran 2016 tarihli ve 2016/6673 esas 2016/5624 karar sayılı kararıyla anılan işlemin iptali üzerine hakkındaki meslekten çıkarma cezasının kaldırılmasına yönelik işlemin nitelik itibariyle bir kaldırma işlemi olarak kabulü gerektiğinden,

Tesis edildiği tarihten itibaren sonuç doğuracağı ve davacı hakkında yalnızca ileriye yönelik olarak uygulanabileceği sonucuna varıldığından davacının 07 Ekim 1991 ile 20 Ocak 2011 tarihleri arası döneme ilişkin yoksun kaldığı parasal haklarının ödenmesi isteminin reddi yolundaki dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 6087 sayılı Kanunun Geçici 3. maddesi kapsamı dışında kaldığından, davacının 07 Ekim 1991 ile 20 Ocak 2011 tarihleri arası döneme ilişkin mahrum kalınan parasal haklarının şimdilik 5.000,00 TL'sinin yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi talebinde yasal ve hukuki dayanak bulunmamaktadır.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum