Uyuşmazlık Mahkemesinin Anayasal Konumu ve İşlevi

Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili haberlerimiz devam ediyor. Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili kamuoyunda eksik bilinenleri araştırdık.

Uyuşmazlık Mahkemesinin Anayasal Konumu ve İşlevi
Editör: adalet.tv
17 Temmuz 2020 - 18:56
Reklam
Uyuşmazlık Mahkemesinin konumu ve İşlevi ile ilgili detaylar:
Anayasamızın“Yargı”yı düzenleyen Üçüncü Bölümünde;
“II. Yüksek Mahkemeler:
A-Anayasa Mahkemesi,
B-Yargıtay
C-Danıştay
E-Uyuşmazlık Mahkemesi”  

Yargı erkini Anayasanın kendilerine tanıdığı görev ve yetki alanlarıyla sınırlı olarak paylaşan, yüksek mahkemeler arasında yer alan Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasanın 158. (1961 Anayasası 142.) maddesiyle görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili, bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Uyuşmazlık Mahkemesi, yargı ayrılığı ilkesinin ortaya çıkardığı görev uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle kişilerin askıda kalan hak arama hürriyetlerinin gerçekleşmesini sağlayan; hüküm uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle de hakkın yerine getirilmesini olanaksız kılan hukuki engelleri gideren; yargı erkini paylaşan diğer yüksek mahkemelerden Yargıtay ve Danıştay'ın kararlarını kaldırıp onların yerine hüküm tesis edebilen özel yetkili bir yüksek mahkeme, dolayısıyla, hukukumuzda kesin hükmü ortadan kaldırabilen tek yargı organıdır.