Semiha Berksoy'un eserleri Madrid çağdaş sanat fuarı ARCO'da sergilendi

İspanya'nın başkenti Madrid'de bu yıl 42'ncisi düzenlenen çağdaş sanat fuarı ARCO'da, ilk Türk kadın opera sanatçılarından ve ressam...

Semiha Berksoy'un eserleri Madrid çağdaş sanat fuarı ARCO'da sergilendi
Editör: AA
23 Şubat 2023 - 19:42
Reklam
İspanya'nın başkenti Madrid'de bu yıl 42'ncisi düzenlenen çağdaş sanat fuarı ARCO'da, ilk Türk kadın opera sanatçılarından ve ressam olan Semiha Berksoy'un tabloları da yer aldı.

Bu yıl Akdeniz temasını öne çıkaran ARCO'ya, 36 ülkeden 211 galeri katıldı.

Akdeniz bölümünün yer aldığı karma sergilere seçilen Semiha Berksoy'a ait 4 tablo da ARCO'da sanatseverlerle buluşturdu.

ARCO'nun açılışını yapan İspanya Kralı 6. Felipe ve Kraliçe Letizia, Semiha Berksoy'un tablolarını inceleyip yetkililerden bilgi aldı.

- "Semiha Berksoy bizim milli değerimiz"

Semiha Berksoy'un tablolarını getiren İstanbul merkezli Galerist adlı galerinin direktörü Doris Benhalegua Karako, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Semiha Berksoy, Türkiye'de ve yurt dışındaki fuarlardan görülüp buraya seçildi. Bu, ekilen bir tohumun yeşermesi gibi büyüyen bir şey. Berksoy'un eserlerinin kurum ve küratörlerin sergilerinde daha çok yer alması, sanat dünyasında dolaşıma girmesi en büyük amacımız ve bunun olabileceğine dair işaretleri burada aldık. Bizden bilgi alan müzelerin ve küratörlerin oldukça heyecanlı olduklarını gördük." dedi.

Berksoy'un tablolarına, 20 sanatçının yer aldığı ARCO'nun Akdeniz bölümünün girişinde yer verildiğini belirten Karako, "Biz, Berksoy'un eserlerini normal koleksiyoncunun ulaşamayacağı seviyede tutmaya çalışıyoruz. Kurumlarda, müzelerde sergilenmesi için bekliyoruz çünkü Semiha Berksoy bizim milli değerimiz. Burada hem Semiha Berksoy'u hem de Türkiye'yi temsil ediyoruz. O yüzden doğru kurumlarla işbirliğinde bu yürütülmeli diye düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Berksoy, 80'lerin Almodovar filmine çok rahat girebilecek bir karakter"

Akdeniz sergisinin küratörü Yunan Marina Fokidis ise basına yaptığı değerlendirmede, Semiha Berksoy'un sadece Türkiye değil, dünya için de önemli bir sanatçı olduğunu belirterek "Neden Maria Lai veya Semiha Berksoy'u tanımıyoruz? Soru bu." diye konuştu.

İspanyol El Mundo gazetesi de ARCO ile ilgili makalesinde, "Türkiye'nin vizyonunu değiştiren, ender gördüğümüz sanatçılardan biri. Berksoy, 80'lerin Almodovar filmine çok rahat girebilecek bir karakter." ifadelerini kullandı.

Akdeniz bölümünde, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan Türk sanatçı Nilbar Güreş'e ait eserler de yer aldı.

- Diktatör Franco'nun naaşı ressam Pablo Picasso'ya benzetildi

Her yıl tartışma yaratan en az bir eserin olduğu ARCO'da bu yıl, İspanyol sanatçı Eugenio Merino'nun diktatör Francisco Franco'nun naaşına atfen ressam Pablo Picasso'yu koyduğu "Picasso burada öldü" adlı eseri öne çıktı.

Geçmiş yıllarda, diktatör Franco'nun bire bir ebatta balmumundan yapılmış ve askeri forma giydirilmiş heykelini dondurucuya koyan eseriyle de tanınan Merino, bu kez Franco'nun ölümünden sonra hafızalarda kalan, musalla taşı üzerindeki naaşının yer aldığı fotoğrafı kullandı.

İspanyol sanatçı, diktatör Franco'nun yerine, herkesin tanıdığı mavi çizgili tişörtü, beyaz keten pantolonu ve mavi espadril ayakkabısıyla balmumundan heykelini yaptığı Pablo Picasso'yu musalla taşına koydu.

Merino, 50. ölüm yıl dönümü olmasından dolayı Picasso'yu seçtiğini ve İspanya'da halen turist çekme işlevi görmesinden dolayı ünlü ressamı bu şekilde tasvir ettiğini söyledi.

Fuarın bu yılki en pahalı tablosu ise 2 milyon avroluk satış fiyatı konulan, Joan Miro'ya ait "Kadın ve kuş" adlı tablo oldu.

Türkiye, 2013'te ARCO'nun konuk ülkesi olmuştu.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum