Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Tatbikatı'nın kara safhası tamamlandı

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın kara safhası başarıyla tamamlandı.Doğu Akdeniz’de, KKTC hava sahası, kara suları...

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Tatbikatı'nın kara safhası tamamlandı
Editör: AA
24 Ekim 2023 - 13:56
Reklam
Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın kara safhası başarıyla tamamlandı.

Doğu Akdeniz’de, KKTC hava sahası, kara suları ve ana karası üzerinde Türkiye’nin arama kurtarma bölgesi içinde yer alan uluslararası sulardaki tatbikatın kara safhası 101 Evler bölgesinde gerçekleştirildi.

Jenerik senaryo kapsamında yapılan kara safhasında, İzmir Adnan Menderes-Lefkoşa Ercan Havalimanı uçuşunu gerçekleştiren bir uçağın tehlike sinyali vermesinin ardından gerçekleştirilen arama-kurtarma harekatı canlandırıldı.

Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin uçağın tehlike sinyalini almasının ardından durum hemen Ercan Hava Arama Kurtarmak Koordinasyon Merkezine bildirildi.

Merkez tarafından bölgeye KKTC arama kurtarma ekipleri, helikopter, ambulans helikopter ve sağlık personeli sevk edildi.

Arama-kurtarma çalışmalarına destek istenmesi üzerine Türkiye’den de bölgeye arama kurtarma timi, arama kurtarma uçağı, 2 arama kurtarma helikopteri ile Bayraktar İHA gönderildi.

- Kurtarma safhası

Düşen uçağın yerinin uçak ve helikopterlerce tespitinin ardından arama safhası tamamlanarak kurtarma safhasına geçildi.

Bu kapsamda arama kurtarma eğitimi alan personel, helikopterlerle bölgeye sevk edildi.

Jandarma unsurları "hızlı iniş" adı verilen yöntemle halat kullanarak ulaştıkları kazazedelere ilk müdahaleleri yaptı. Durumu ağır yaralılar Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı helikopterleri ile bölgeden tahliye edildi.

Bölgenin çevre emniyetinin de alındığı arama kurtarma çalışmaları kapsamında itfaiye ekipleri de uçaktaki yangına müdahale etti. Sağlık ekipleri de ambulanslarla yaralıları hastaneye tahliye etti.

Dron tarafından yapılan alan tarama sırasında ise uçurum kenarı ile ormanlık alanda tespit edilip kurtarılan 2 yaralı, ekiplerce ambulans ve helikopterle hastaneye götürüldü.

Başarıyla tamamlanan tatbikatın kara safhasını KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ile diğer yetkililer de takip etti.

Faaliyetler öncesi Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Aytaç tarafından tatbikata ilişkin brifing verildi.

Kara ve deniz olmak üzere iki safha ve üç senaryo halinde yapılan tatbikata, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, KKTC unsurları ile sivil kurum ve kuruluşları görev alıyor, Azerbaycan, Cibuti, Filipinler, Kosova, Katar, Libya ve Pakistan’dan da askeri personel gözlemci olarak katılıyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum