Gürcistan'da gösterilere neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısı geri çekildi

Gürcistan hükümeti, protestolara neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını "ülkedeki durumun sakinleşmesi" için...

Gürcistan'da gösterilere neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısı geri çekildi
Editör: AA
09 Mart 2023 - 19:56
Reklam
Gürcistan hükümeti, protestolara neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını "ülkedeki durumun sakinleşmesi" için geri çektiğini duyurdu.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisinden yapılan açıklamada, parlamentoda 7 Mart'ta ön onayı alınan "yabancı etkinin şeffaflığı" adlı yasa tasarısının geri çekildiği belirtildi.

Açıklamada, muhalefet temsilcileriyle görüşüldüğü ve yasa tasarısının geri çekilmesi kararı alındığı kaydedildi.

Bazı radikal güçlerin kendi siyasi çıkarları için sokağa çıkan gençleri şiddete ve yasa dışı eylemlere sürüklediği savunulan açıklamada, ülkedeki durumun sakinleşmesi için yasanın geri çekilmesine karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, hükümetin amacının ülkede barışın ve istikrarın sürdürülmesi olduğu ifade edildi.

Gelecekte halka bu yasa tasarısı hakkında detaylı bilgi verileceği belirtilen açıklamada, "Bunu yapmak için halkla toplantılar başlatacağız ve konunun her ayrıntısıyla ilgili gerçeği kamuoyuna bildireceğiz." ifadesine yer verildi.

Muhalifler, yasa tasarısı çekilmesine rağmen eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

- Yasa tasarısı

Yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini istiyor.

Zurabişvili, tasarının mecliste kabul edilmesi halinde veto edeceğini açıklarken, muhalifler tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlattı.

Tasarının 3 ve 6 Mart'taki görüşmeleri sırasında parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıktı.

Tasarının 7 Mart'ta Parlamento'dan ön onay alması üzerine eylemciler, parlamento binasının önünde toplanmış ve giriş çıkışları kapatmıştı.

Göstericiler, taş, su şişesi ve sopalarla polise saldırırken, polis de göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulunmuştu.

İki gündür süren gösteriler sırasında 50 polis yaralanmış, 133 protestocu gözaltına alınmıştı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum