Yeni yargı paketi TBMM'ye sunuldu

Yargıda bir takım yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Paket içerisinde çok farklı konulardan önemli maddeler yer alıyor.

Yeni yargı paketi TBMM'ye sunuldu
Editör: adalet.tv
09 Mart 2023 - 20:07 - Güncelleme: 09 Mart 2023 - 20:36
Yeni yargı paketi (7. Yargı paketi) TBMM’ye sunuldu. Paketin tam metni basında yeni yayınlandı. Bilindiği üzere cezaevlerinde görev yapan infaz koruma memurları uzun süredir bu paketi bekliyordu. Paketin tam metni haberimizde.

Ak Parti 7'nci Yargı Paketi'ne ilişkin hazırlıklarını tamamladı. 21 kanunda yapılan değişiklikle 49 maddeden oluşan teklif Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Buna göre 18 yaşından küçük engelli veya ağır hasta çocuğu olan hükümlü annelerin cezalarının infazı 1 yıl ertelenebilecek.

PAKETİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Bunun için hükümlü kadının cezasının 10 yıldan az olması gerekecek. Kararı cumhuriyet başsavcılıkları verecek, her defasında 6 ayı geçmemek üzere erteleme 4 kez uzatılabilecek.

Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarında ara bulucu zorunluluğu
Teklife göre, kiracı, ev sahibi ya da komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklarda ara bulucuya başvuru zorunlu olacak.

Ayrıca ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar da zorunlu ara buluculuk kapsamına alınıyor.

Bağımlı hükümlüye zorunlu tedavi geliyor: Düzenlemede uyuşturucu suçlarına ilişkin hükümlerin de kapsamı genişletiliyor.

Sentetik uyuşturucu ve türevleri, ilgili madde kapsamına eklenerek imal ve ticaretinde cezanın alt sınırı 10 yıldan 15 yıl hapse çıkarılıyor.

Ayrıca uyuşturucu madde bağımlısı hükümlülerin cezaevlerinde tedavi ve rehabilitasyona katılmaları zorunlu hale getiriliyor.

Tedavi için özel cezaevleri kurulabileceği gibi mevcut cezaevlerinin bir kısmı da bu amaç için ayrılabilecek. Düzenleme ile göçmen kaçakçılığı suçunda da cezalar artırılacak. Alt sınır 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak. Hakim kararı olmadan haciz işlemi yapılamayacak. Teklifin yasalaşmasıyla 'çat-kapı' haciz işlemi de tarihe karışacak.

Hakim onayı olmadan haciz gerçekleştirilemeyecek. Ayrıca mesleğe yeni başlayan avukatlardan ilk 5 yıl baro aidatı alınmayarak mali olarak desteklenecek.

İnfaz ve koruma memurlarına yönelik düzenleme: Ceza infaz kurumlarında görev yapan ceza infaz kurumu müdürü, infaz ve koruma başmemuru ve infaz ve koruma memuru unvanlı personelden vazife malulü sayılanların yakınlarına kamuda istihdam hakkı tanınacak.

Makul sürede yargılanma hakkı ile mahkeme kararlarının icrası hakkının ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesine yapılmış ve derdest olan bireysel başvuruların, ilgilinin müracaatı üzerine, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu'na devredilmesi sağlanacak.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 8 Yorum
  • Saldiray
    1 yıl önce
    Adamlar hiçbir zaman kandirmadilarki reyiz 2022 de cozecez dedi yok yargı paketi cort 21yil olmuş bu maaşa bu riske ömrünü adayan ceza infaz kurumu personellerine bir güzellik yapmaz mı koskoca bakanlık bunlar pandemide para verip vergi kestiler boş bir fhz görevde emeklilikte ruhsat döner sermaye (hersene azalacak şekilde) bu üçünden başka hatırlayan varsa eklesin kardaslar 21yil boyunca kafa buldular bakanlık sadece hükümlü ve tutukluların rahatı için herşeyi yaptı peki memurlar için koskoca bir hiç cte 80bin adam varsa 14mayisda yaşadıklarını sormaları dileğiyle not: sukurcu aktrol arkadaşlar lütfen yorum yapmasın okumadım deyip sayfayı değişsin iyi geceler
  • İnfaz Ve Koruma Memuru
    1 yıl önce
    Verilen söz yine tutulmadı. İnfaz Ve Koruma Memurları bunu unutmayacak.
  • erkan demir
    1 yıl önce
    4 yıllık sözleşmeliyim 12800 maaş aldım 5000 kira faturalar 2000 geri kalanıyla yaşamaya çalışıyoruz istanbul gbi bir yerde bizi bu duruma sokanlar utansın başka da birşey demiyorum
  • bitkin ikm
    1 yıl önce
    yazıklar olsun
  • Sahipsiz İKM
    1 yıl önce
    İKM yine cezaevinde kapalı kapılar ardında bırakıldı
  • ikmmmmmmmmmmm
    1 yıl önce
    MADEM BU MADDEYİ ÇIKARTACAKTINIZ PAKETTEN NEDEN UMUT VERDİNİZ. SEÇİMDE GÖRÜŞÜRÜZ.
  • Sory51
    1 yıl önce
    Gözünüz aydın adalet bakanlığı sivil personelleri zam yok şimdi rahat rahat uyuyabilirsiniz
  • İkm***
    1 yıl önce
    İnfaz koruma memurları ne yazikki kendilerine müjdelenen kanun teklifini göremedi benim anlamadigim madem verilmiyecekti niye müjde diye gündeme getirildi