Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma ortalaması kaç?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ülkemizle ilgili verdiği kararlar her zaman tartışma konusu oldu. AİHM kararlarına uyma ortalamasıyla ilgili Bakan Tunç, yüzdelik bilgi verdi.

Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma ortalaması kaç?
Editör: adalet.tv
22 Ocak 2024 - 09:12
AİHM KARARLARI - Adalet Bakanı Tunç, "Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uymadığı yönünde eleştiriler var." denilmesi üzerine de "Tüm ülkelerin uyma ortalaması yüzde 79. 4374 ihlal kararı var. Türkiye'nin kararlara uyma ortalamamız yüzde 89." bilgisini verdi.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın, Can Atalay kararlarıyla ilgili sorunun çözüm yerinin TBMM olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık Tunç, şöyle konuştu:

"TBMM'de sorunlar çözülebilir, iki mahkememizin de yıpratılmaması lazım. Anayasa'nın 153'üncü maddesi 'Anayasa mahkemesi kararları bağlayıcıdır' diyor, hemen 154'üncü madde var, Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Yargıtay, adliye mahkemelerinden verilen kararların son inceleme merciidir. Bütün mahkeme kararları bağlayıcıdır. Ama verilen bir karar noktasında, her ikisi de Anayasa'nın bazı maddelerini farklı yorumlayarak, 'siz bu maddeyi ihlal ettiniz' diyor.

Sorunun kaynağı Anayasa, 184 kez değiştirildi. Bu değişiklikler zaman içerisinde Anayasa'mızın maddeleri arasındaki yeknesaklığı da bozdu. Şimdi siz AYM'nin mevcut yapısı içerisinde adliye mahkemelerinden verilen kararların da oraya gitmesini sağlarsanız o zaman süper bir temyiz mahkemesi olur. Ama orada o yapısal kadro var mı? Çünkü Yargıtay Ceza Genel Kurulunda ceza daireleri başkanlarının verdiği bir karar kesin hüküm, hukukçu olmayan bir kesim tarafından incelendiğinde işte orada problem oluyor. Orada mesela şu düzenlenebilir, keşke öyle bir uzlaşma olabilse; Bireysel başvuruları inceleyecek Anayasa Mahkemesi bölümü Yargıtay ve Danıştay'dan gelen üyelerden oluşur dense mesela, o zaman dersiniz ki bu kesin hükmü hukukçular incelesin. Bu anayasa değişikliği gerektiriyor. Aslında buna da itiraz edilmez."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum