Tebligat Kanunun yanlış uygulanması cezaların bozulmasına neden oluyor

Ülkemizde son yıllarda Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi tarafından çok sayıda kesinleşmiş hapi cezası tebligatın usulsüz yapılması sebebiyle bozuldu.

Tebligat Kanunun yanlış uygulanması cezaların bozulmasına neden oluyor
Editör: adalet.tv
21 Temmuz 2020 - 12:07
Reklam
Yargılamalar sonucu verilen cezalar mahkeme kalemleri tarafından posta yolu ile sanıklara tebliğ edilmektedir. Tebliğlerde yaşanan bazı sorunlar bütün yargılama sürecini boşa çıkartmaktadır. Tebligat Kanunu'nun yanlış uygulanması, uygulamayı yapan memurlar yönünden de hukuki sonuç doğurmaktadır.
Tebligat Kanunu'nda en çok yapılan hata 35. maddedir. Bir dosyaya işlem yapan memur; mernis adresinin güncelliğini kontrol etmelidir. Posta yoluyla yapılan tebligatlarda ise posta teslim işlemini yapan memurun sorumluluğu çok büyüktür. Kapı önlerine bırakılan evraklar ileride telafisi güç sorunlar doğurmakta, bu sorunlar yıllar sonra İstinaf Mahkemelerinde, Yargıtay Kararlarında, Anayasa Mahkemesinde ortaya çıkmaktadır.

Adres değiştirmenin bildirilmesi mecburiyeti:
Madde 35 – Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.
(Değişik fıkra: 11 Ocak 2011 - 6099/9 md.) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.
(Değişik: 19 Mart 2003 - 4829/11 md.) Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.

(1) 02 Temmuz 2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 32. maddesiyle, bu fıkrada yer alan “adli, idari ve askeri” ibaresi “adli ve idari” şeklinde değiştirilmiştir.
(Ek : 06 Haziran 1985-3220/12 md.; Değişik fıkra: 11 Ocak 2011 - 6099/9 md.) Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır.
(Ek fıkra: 11 Ocak 2011-6099/9 md.) Daha önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış Türk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğunca 25/a maddesine göre gönderilen bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapılmış sayılır.