Sözleşmeliden kadroya geçen memurların '1 Derece' alma belirsizliği sona erdi

Sözleşmeliden kadroya geçen devlet memurlarının '1 Derece' alma belirsizliği mahkeme kararı ile sona erdi.

Sözleşmeliden kadroya geçen memurların '1 Derece' alma belirsizliği sona erdi
Editör: adalet.tv
16 Ocak 2024 - 14:00 - Güncelleme: 16 Ocak 2024 - 14:10
2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmede tanınan ve sözleşmeli memurların faydalanamadığı 1 dereceye ilişkin yerel mahkemede açılan dava kabul edildi.

Adalet Sen Genel Merkez yönetiminin bizzat dahil olduğu dava İdare mahkemesinde memurların lehine sonuçlandı.

Memurların 1 derece alması ile maaşlarında iyileştirme ve 3 yıl erken yeşil pasaport alma hakkında sahip olacaklar.

Davanın konusu: Davacı tarafından, X Adliyesinde zabıt katibi olarak görev yapmakta iken yürürlüğe giren 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin 28. maddesi uyarınca şahsına ilave bir derece verilmesi istemiyle yapmış olduğu 30 Mayıs 2023 tarihli başvurunun reddine yönelik X Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından tesis edilen 20 Haziran 2023 tarih ve 2023/588 karar numaralı işlemin; hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, anılan durumun Anayasa ile güvence altına alınan eşitilik ilkesine ve çalışma hürriyeti ilkesine aykırılık teşkil ettiği ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

Kararın gerekçesi: Karar veren X İdare Mahkemesi'nce dava dosyası incelenerek işin esası hakkında gereği görüşüldü:

Dava; X Adliyesinde zabıt katibi olarak görev yapan davacının, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin 28. maddesi uyarınca tarafına ek derece verilmesi talebiyle yaptığı başvurusunun  eddine ilişkin 20/06/2023 tarih ve 2023/588 karar numaralı işlemin iptali isteminden  aynaklanmaktadır.

Anayasa'nın 53. maddesinde "İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler. Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir. Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden

yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir." hükmü yer almaktadır.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 28. maddesinde "Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar. Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin  ygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz. Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerlidir." hükmü yer almaktadır.

23 Ağustos 2015 tarih ve 29454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin "İlave derece verilmesi" başlıklı 28. maddesinde, "...458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenen mülga ek geçici madde ...hükümleri, anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malûllük, vazife malûllüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır." düzenlemesine yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; Adalet Bakanlığı bünyesinde X Adliyesinde 05 Mayıs 2015 tarihinde sözleşmeli zabıt katibi olarak göreve başladığı, 15 Nisan 2023 tarihinde kadroya geçirilerek vazifesine devam ettiği, 30 Mayıs 2023 tarihinde davalı idareye başvuruda bulunarak Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin 28. Maddesi uyarınca tarafına ek derece verilmesi talep ettiği, anılan başvurunun reddine yönelik X Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından dava konusu 20 Haziran 2023 tarih ve 2023/588 karar numaralı işlemin tesis edildiği ve anılan işlemin tebliği üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Uyuşmazlık; Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin 28. maddesinin davacıya uygulanıp, uygulanamayacağına ilişkindir. Bu durumda, 05 Mayıs 2015 tarihinde sözleşmeli zabıt katibi olarak görev yapan davacının 15 Nisan 2023 tarihinde 657 sayılı Kanun'un Geçici 48'inci maddesi uyarınca memur kadrosuna atandığı ve 15 Ocak 2016 tarihinde fiilen görevinde bulunduğu sabit olduğundan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin 28. maddesi uyarınca tarafına ek derece verilmesine ilişkin başvurunun reddine yönelik tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 685,00-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, kararın verildiği tarihte yürürlükte bulunan A.A.Ü.T uyarınca belirlenen 10.500,00-TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacı vekiline verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere, 28 Aralık 2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum