Niyaz Dülger'den 'toplu sözleşme' açıklaması

Memurların büyük bir dikkatle takip ettiği toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin olarak Adalet Sen Genel Başkanından açıklama geldi.

Niyaz Dülger'den 'toplu sözleşme' açıklaması
Editör: adalet.tv
16 Ağustos 2023 - 14:02 - Güncelleme: 16 Ağustos 2023 - 14:31
Reklam
Milyonlarca memuru ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili sendika ile hükümet arasındaki görüşmeler devam ediyor. Son olarak hükümet ilk teklifini yapmış ve teklif memurları mutlu etmemişti.

Adalet Sen Genel Başkanı Niyaz Dülger, konuya dair açıklamalarda bulundu. Başkan Dülger'in açıklaması: 7.Dönem toplu sözleşme sürecinde kamu iş vereni memur ve memur emeklisine, 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9, 2025 yılı ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 zam teklifinde bulunmuş ve iki yıl için memur ve memur emeklisine toplamda yüzde 34’lük bir artışı teklif etmiştir. 

Bu artış teklifi her türlü ekonomik gerçekliğin hilafında olup memur ve memur emeklisini açlığa, yoksulluğa mahkum etmek ve dahi enflasyona ezdirmekten başka bir anlam ifade etmemektedir. 

Merkez Bankası enflasyon tahminini 2024 için yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 yıl sonu tahminini ise yüzde 15 ve 2023 yılı yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 58 olarak ortaya koymuşken yapılan teklifi kabul etmek şöyle dursun, pazarlık konusu dahi yapmak mümkün değildir.

2024 yılı için önerilen zam teklifi yüzde 23, tahmini enflasyon beklentisi yüzde 33, aradaki fark 10, 2025 yılı için teklif edilen zam oranı yüzde 11, tahmini enflasyon beklentisi yüzde 15, aradaki fark yine memur ve memur emeklisi aleyhine 4 puan fark demektir. Ve bu tablo dahi memur ve memur emeklisinin daha fazla yoksullaşması demektir. 
Yüzdelik zam+ enflasyon farkı zam değil geciktirilmiş telafidir. Asıl zam enflasyon farkı+yüzdelik zamdır. 
Memur ve memur emeklisi yüzdelik zam artı enflasyon farkı değil, her ay düzenli olarak enflasyon farklarının maaşlarına yansıtılmasını ve bunun üzerine yüzdelik zam almak istiyor. Telafi değil gerçek zammı talep ediyor. Adalet-Sen olarak talebimiz bu olup, kırmızı çizgimiz en düşük memur maaşının günün koşullarına uygun olarak yoksulluk sınırı olan 33.750 TL’ nin üstünde olmasıdır. 

Merkez bankası tarafından yapılan enflasyon beklentileri iyimser tahminler olup, bu tahminleri bile yakalayamayan zam teklifi Adalet Sen için yok hükmündedir. 

Kamu işvereninden beklentimiz; bu teklifin revize edilmesi bir yana hiç masaya getirilmeden çekilmesi yönündedir. Esasen ortada bir teklif de yoktur. Bu bağlamda; yetkili ve etkisiz konfederasyon tarafından dillendirilen revize talebi memur ve memur emeklisini daha önceki toplu sözleşme dönemlerindeki gibi buçuklu artışlara mahkum edeceğine yönelik endişelerimizi kuvvetlendirmektedir. 

Kamu işvereni bilmelidir ki memur ve memur emeklisi yetkili ve etkisiz konfederasyondan büyüktür! 

Memur ve memur emeklileri enflasyona yenilmek istemiyor! Ay sonuna borçsuz, harçsız ulaşmak insanca yaşamak istiyor. 

Memur ve memur emeklisinin her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

Her türlü sendikal refleksi göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın!

Adalet Sen olarak tüm sendikalara çağrımızı yineliyor, her türlü sonuç odaklı sendikal çabaya ortak olup destek vereceğimizi deklare ediyoruz!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum