FETÖ kumpasını soruşturan savcı o günleri anlattı

25 Aralık'ı soruşturan savcı 9 yıl sonra basına açıklamalarda bulundu: Süreci örgüt lideri Gülen yönetti.

FETÖ kumpasını soruşturan savcı o günleri anlattı
Editör: adalet.tv
25 Aralık 2022 - 12:07
Reklam
Terör örgütü FETÖ / PDY'nin planladığı 25 Aralık 2013 kumpas soruşturmasına takipsizlik kararı verip kumpasçılara dava açan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar 9 yıl sonra ilk kez açıklamalarda bulundu.

Başsavcının açıklaması ulusal basında geniş yer buldu. Başsavcı Uçar'ın açıklamalarından öne çıkanlar: "Emniyet Müdürü Hamza Tosun, o saatlerde Fethullah Gülen'in onursal başkanı olduğu Rumi Forum yöneticilerinden Sinan Dursun'la birkaç kez telefonla görüşüp talimat aldı."

SORUŞTURMANIN AMACI NEYDİ

"Bu soruşturmanın amacı arkalarına aldıkları istihbari güçlerin emir ve talimatıyla yargı darbesi yapıp hükümeti ele geçirmek ve nihai hedef olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ve sistemi yıkmaktır. İnsanları dini alanda irşad etmek için bir araya geldiği iddia olunan bir hareketin askeriyede, emniyette ve yargıda ne işi olabilir? 15 Temmuz darbe girişiminin de aynı örgüt tarafından planlanması 25 Aralık dosyasında yaptığımız tespitleri doğrulamaktadır" ifadesini kullandı.

SÜRECİ YÖNETENLER FETÖCÜYDÜ

Başsavcı Uçar açıklamalarına şöyle devam etti: "Dinleme kararları yasa ve yönetmeliğe aykırı şekilde alınmış ve uygulanmıştır. Soruşturmayı yapan emniyet mensuplarının, savcının, hakimlerin ve TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) görevlilerinin terör örgütü mensubu olduğu tespit edilmiştir. Terör örgütü mensuplarının hukuki zeminden yararlanarak tamamen örgüt kuralları ve hiyerarşisi içinde yürüttüğü soruşturmaya itibar edilmesi hukukun kabul edeceği bir durum değildir" dedi.

YASA DIŞI DİNLEMELER

"25 Aralık dosyasının en önemli delili, telefon dinlemeleri ve fiziki takiptir. Haberleşme hürriyetini kısıtlayan bu işlem çok sıkı kurallara bağlanmıştır. Aksi halde kural dışı yöntemlerle elde edilen deliller kesinlikle delil olarak kullanılamaz. Kaldı ki; ses kayıtları başka delillerle de desteklenmelidir. Soruşturma dosyasında tam bir kuralsızlık hakimdir. Soruşturmayı yapanların amacı etkin bir soruşturma yürüterek maddi hakikati ortaya çıkarmaktan çok akıllarını bir dolara kiraya verdikleri terör örgütünün algı çalışmalarına destek vermek amacı taşımaktadır" dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum