Etiyopya Başbakanı Ahmed "Sudan'daki siyasi sürecin hızlandırılması" çağrısı yaptı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, komşu ülke Sudan’ın mevcut yönetim krizinden kurtulması için siyasi sürecin hızlandırılması çağrısı yaptı.Sudan...

Etiyopya Başbakanı Ahmed "Sudan'daki siyasi sürecin hızlandırılması" çağrısı yaptı
Editör: AA
26 Ocak 2023 - 20:21
Reklam
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, komşu ülke Sudan’ın mevcut yönetim krizinden kurtulması için siyasi sürecin hızlandırılması çağrısı yaptı.

Sudan Egemenlik Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, Etiyopya Başbakanı Ahmed, Sudan’ın başkenti Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG) ittifakı temsilcileri ile görüştü.

ÖDG Sözcüsü Elvasık Berir, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede mevcut siyasi sürecin herhangi bir dış müdahale ya da herhangi bir tarafın dayatması olmadan desteklenmesinin gerekliliğinin ele alındığını belirtti.

Berir, Etiyopya Başbakanı Ahmed’in "Sudan’ı krizden çıkarmak için siyasi sürecin hızlı bir şekilde tamamlanması çağrısında bulunduğunu ve ÖDG’nin Etiyopya’ya planladığı ziyareti memnuniyetle beklediklerini" ifade ettiğini aktardı.

ÖDG’den yapılan ayrı bir açıklamada ise Ahmed’in toplantıda, Sudan halkının hemfikir olduğu her şeyi desteklediğini ve siyasi sürecin sonuçlanması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu dile getirdiği belirtildi.

- Sudan'daki "çerçeve anlaşma"

Sudan'da 5 Aralık 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barışın sağlanması, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum