Deprem bölgesindeki yargı süreçleri ne aşamada?

Deprem bölgesindeki yargı süreçleriyle ilgili son açıklama Adalet Bakanından geldi.

Deprem bölgesindeki yargı süreçleri ne aşamada?
Editör: adalet.tv
16 Mart 2023 - 21:41
Depremden etkilenen illerde yargı alanındaki sürelerin durması: Bakan Bozdağ, deprem yaşanan illerde yargı alanındaki dava açma, icra takibi, başvuru, şikayet, itiraz gibi sürelerin durdurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi'nin yayımlandığını ve bu bölgelerde 6 Nisan'a kadar sürelerin durdurulması ve ayrıca davaların görülmesi hususlarının da durmasına ilişkin bir karar alındığını anımsattı.

Bozdağ, gelinen noktada 6 Nisan'dan sonra Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Adana, Şanlıurfa ve Osmaniye'de normalleşmenin sağlandığını belirterek, "Buralarda sürelerin durmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi'nde uzatılma yapılmayacaktır. Bazı illerimizin merkezlerinde sorun olan yerlerde ve bazı ilçelerimizde ise noktasal olarak belli bir süre daha uzatılacaktır. Ama illerimizin önemli bir kısmında ilçelerimizin de pek çoğunda 6 Nisan'dan sonra süre uzatımı yapılmayacağını, adli süreçlerin deprem öncesi duruma avdet edeceğini, buradan açıklamak isterim." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Adıyaman merkez, Kahramanmaraş merkez, Hatay merkez, Malatya merkez ve bazı ilçelerde belli bir süre daha bu uygulamanın uzatılacağını ifade etti.

Bozdağ, deprem nedeniyle en çok konuşulan konular arasında kentsel dönüşüme ilişkin yargılama süreçleri ve açılan davalar ile dönüştürülemeyen konutların bulunduğuna dikkati çekti. Kentsel dönüşümün, ülke gündemine AK Parti hükümetleri tarafından getirildiğini hatırlatan Bozdağ, bu kapsamda 2012'de çıkarılan kanunun ise CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü vurguladı.

Buradan bir tuğla dahi aldırmayız' diyen pek çok siyasi gördük: Bakan Bozdağ, o yıllarda kentsel dönüşüme desteği azaltmak amacıyla kamuoyuna asılsız bilgiler sunanların olduğuna dikkati çekerek, şunları paylaştı; "Bundan etkilenen insanlarımız da oldu. Bu nedenle kentsel dönüşümle ilgili hususlar, Türkiye'nin maalesef iç siyasi kavgaları nedeniyle 'rantsal dönüşüm' olarak kamuoyuna takdim edilmeye başlandı. Pek çok yerde vatandaşlarımızın kentsel dönüşüme destek vermemelerini sağlamak maksadıyla protestolar yapan, vatandaşları örgütleyen, 'Buradan bir tuğla dahi aldırmayız' diyen pek çok siyasi gördük."

Kentsel dönüşüm aleyhine 5 bin 753 dava açıldı: Deprem yaşanan iller ile Ankara, İstanbul ve Kocaeli'de, 2015-2023 yıllarında kentsel dönüşüm aleyhine 5 bin 753 dava açıldığını aktaran Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan 5 bin 120'si sadece İstanbul'da açılmıştır. Kim açmıştır diye baktığımızda, çok net söylüyorum, CHP'nin arka bahçesi durumundaki kimi STK'ler, kimi belediyeler, kimi şahıslar olduğunu görüyoruz. Kentsel dönüşümün, Türkiye'nin hayrına olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaşanan bu felaketler gösterdi ki Türkiye, konut stokunu yenilemedikçe bu risk sürekli Türkiye'nin önünde durmaktadır. Onun için İstanbul'umuz başta olmak üzere, konut stokumuzu yenilemek için Sayın Cumhurbaşkanımızın her defasında adeta yalvarırcasına vatandaştan destek istediğini gördük ve görüyoruz. Bundan sonra da kentsel dönüşümü başarılı şekilde yürütmek ve yönetmek için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz."

Bekir Bozdağ, kentsel dönüşüm kararlarına karşı çıkanlara, ellerini vicdanlarına koyma çağrısında bulunarak, "Kentsel dönüşüme hep birlikte destek verelim, bu kararların hayata geçmesini hep birlikte sağlayalım. Birileri dava açmak, konuyu yargıya taşımak, işi uzatmak istediği zaman ya da birileri siyasal istismar yapmak istediği zaman bunun karşısında milletçe hep beraber olalım." diye konuştu.

Toplantıya, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, AK Parti İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın, kaymakamlar ile kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katıldı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum