Adliyelerde görev yapan bazı memurlar 1000 TL ikramiye alacak

Toplu sözleşmede yer alan yüzde 2 örgütlenme şartından dolayı, hizmet kollarında örgütlü olan mevcut sendikalardan çoğu şartları taşımadığı için bu sendikalara üye olanlar 1000 TL civarında olması beklenen toplu sözleşme ikramiyesi alamayacak.

Adliyelerde görev yapan bazı memurlar 1000 TL ikramiye alacak
Editör: adalet.tv
26 Aralık 2022 - 11:17 - Güncelleme: 26 Aralık 2022 - 11:57
Reklam
Geçtiğimiz yıl toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanmak için yüzde 1 şartı Danıştay tarafından iptal edilmişti. Ancak yeni düzenleme ile ilginç bir şekilde iptal edilen yüzde 1 şartı yüzde 2 olarak tekrar TBMM'ye getirilerek yasalaşmıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan metine göre bu ikramiyeyi (toplu sözlleşme ikramiyesi) almak için herahngi bir sendikaya üye olmak yetmiyor. Üye olduğunuz sendikanın da bulunduğu hizmet kolunda en az yüzde 2'lik örgütlenme sağlaması gerekiyor.

1000 TL İKRAMİYEYİ ALMAYA HAK KAZANAN SENDİKALAR HANGİLERİ

Büro hizmet kolunda 40'ın üzerinde sendika bulunuyor. Yüzde 2 örgütlenme şartını sağlayan sendikalar ise aşağıda belirtilmiştir.
-Adalet Sen,
-Büro Memur Sen,
-BES (Büro emekçileri sendikası),
-Türk Büro Sen,
-Sime Sen,
-Savdes Sen.


Yukarıda belirtilen sendikalar dışında kalan Adliye çalışanı memurlar ve hiçbir sendikaya üye olmayan memurlar 1000 TL civarında olması beklenen toplu sözleşme ikramiyesini alamayacak.

Ülkemizde bulunan mevcut 231 sendikanın 188’i yüzde 2 barajını aşamıyor. Sadece Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı 43 sendika ve bazı bağımsız çalışan sendikalar bu koşulu sağlıyor. Buna göre, kanun teklifi hayata geçtiği taktirde yaklaşık 82 bin civarında memurun 1000 TL civarında olmaso beklenen toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanamayacağı öngörülüyor. Bu memurların ikramiye alabilmesi için sendika değiştirmeleri gerekiyor.

Bilindiği üzere TBMM Genel Kurulunda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dair görüşmeler tamamlanmış ve komisyonda görüşülen torba yasanın 11. ve 12. maddeleri ile sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için getirilen yüzde 2 baraj şartı eklenmişti.

Sendikaları ilgilendiren maddeler neler?

1. Bulunduğu hizmet kolunda yüzde 2'sinden daha fazlasını üye kaydetmiş kamu görevlileri sendikaları üyelerine toplu sözleşme ile belirlenecek tutarda “toplu sözleşme ikramiyesi” ödenmesi öngörülüyor.

2. Hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin yüzde 2'sinden daha az üye kaydetmiş kamu görevlileri sendika üyelerine ise “toplu sözleşme desteği” verilmesi öngörülüyor.

3. Yüzde 2 barajını aşan sendikaların üyeleri mevcut duruma göre 2119 gösterge rakamına göre aldıkları mevcutta 707 TL “toplu sözleşme ikramiyesinden” yaralanmaya devam edecektir. Ayrıca yüzde 2 barajının altında kalan sendikaların üyelerine ise bunun 1/3'üne denk gelen (750 gösterge rakamına göre 250 TL) “toplu sözleşme desteği” ödenmesi hedefleniyor.

NOT: Ocak 15'de zamlı memur maaşlarıyla birlikte bu ikramiyenin 706 TL'den 1000 TL civarında olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
adalet.tv / özel haber

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum