Yeni yargı paketinin bazı maddeleri ile infaz yasası güncellenecek

Yeni çıkacak yargı paketi ile infaz yasasında bazı değişiklikler yapılacak.

Yeni yargı paketinin bazı maddeleri ile infaz yasası güncellenecek
Editör: adalet.tv
02 Ocak 2024 - 16:43 - Güncelleme: 02 Ocak 2024 - 16:47
YENİ YARGI PAKETİ - Daha önce 2016 ve 2020 yıllarında yapılan düzenlemeler ile infaz yasasında değişiklikler yapılmıştı.

Kısa süre içerisinde TBMM'ye gelmesi beklenen yeni yargı paket ile infaz yasasında önemli değişiklikler yapılması bekleniyor.

Koşullu salıverilme şartı (2. kez mükerrirler):
Hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, mahkûm oldukları süreli hapis cezasının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi halli olarak geçirmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.

Adli para cezaları (APC):
Hürriyet’ten Ebru Karatosun imzalı habere göre, yeni yargı paketinin taslağına göre, bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya çıkarılacak. Mahkemelerce doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye yükseltilecek.

Denetimli serbestlik süreleri (DS):
Denetimli serbestlik (DS) her hükümlüye 1 yıl uygulamak yerine cezayla orantılı olarak uygulanacak. Buna göre, hükümlü cezasının en az yüzde 40’ında ceza infaz kurumunda kalacak. Anlaşılacağı üzere, 1 ay ceza alan kişi 12 gün ceza infaz kurumunda kalacak. Denetimli serbestlik süresi 3 yılı aşamayacak.

Adalet TV öngörüsü: Denetimli serbestlik maddesi ilerleyen yıllarda tekrardan değişikliğe uğrayacak.

AYM Tazminat Komisyonu:
Alınan bilgiye göre; Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi (AYM) yerine Tazminat Komisyonu’na gelecek. Bu düzenlemeler 01/04/2024 sonrası verilen kararlar için geçerli olacak.

Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik (TMK):
Aanayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda, Türk Medeni Kanunu’nda (TMK) kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğunu kapsayan madde yeniden düzenlenecek. Anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davasını açma imkânı verilecek.

Uzlaşma görüşmeleri detayı:
Mesleğinde 20 yıl tecrübeye sahip hukukçular sınavsız olarak arabulucu olabilecek. Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabilecek.

Hakaret suçu (TCK 125):
Hakaret suçunun (TCK 125) sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Ayrıca, şikayete tabi olan hakaret suçunda şikâyet süresi 1 yılı geçmeyecek.

Ağır ceza mahkemesinin tazminat istemleri:
Ağır ceza mahkemesinin (AĞCM) tazminat istemlerine ilişkin verdiği kararlara karşı istinafa başvuru yapılabilecek. Bölge adliye mahkemesi tarafından bu konuda verilen kararlar kesin olacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin, “60'tan fazla maddeden oluşan paket söz konusu taslak söz konusu. Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması noktasında kamuoyunda büyük bir beklenti var. Bu beklentiyi karşılamamız lazım. Yani suç işleyenin yanına kar kalmaması lazım” açıklamasını yapmıştı. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • mert can
    3 ay önce
    Allah sizlerden razı olsun ŞTGA (şartlı tahliyesi geri alınanlar) içinde bir çalışmanız vardır İnşallah en azından 1 katını bari yatsın insanlar.
  • Hatice
    3 ay önce
    suç işleyen cezasını cezaevinde çeksin istiyoruz suç mağdurları olarak.