Yargı paketi ile hangi düzenlemeler yapılacak?

TBMM'ye gelmesi beklenen yargı paketi ile yapılacak düzenlemelerin detayları netleşmeye devam ediyor.

Yargı paketi ile hangi düzenlemeler yapılacak?
Editör: adalet.tv
09 Ocak 2024 - 13:58
Ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezaevine girmesi beklenen binlerce hükümlü ve sivil vatadandaşı yakından ilgilendiren yeni yargı paketinin önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesi bekleniyor.

Yargı paketinin detaylarıyla ilgili olarak ulusal basında her gün yeni haberler çıkıyor. Yeni yargı paketinin en önemli maddesi ise ikinci kez mükerrir hükümlülere "af" niteliği taşıyan infaz aşamasındaki indirim oranın 4/4'den 4/3'e güncellenerek açık cezaevine ayrıla, koşullu salıverilme gibi hakların sağlanması olarak gösteriliyor.

Bilindiği üzere ''Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif Taslağı'' için sona yaklaşılıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada "Şunu ifade edebilirim, 60'tan fazla yeni maddeden oluşan bir paket söz konusu, taslak söz konusu. Milletvekillerimiz bunlara yenilerini ilave edebilir ya da uygun görmeyebilir. Takdir onların" çalışmanın yoğunluğu ifade edilmişti.

YENİLİKLER NELER?

- Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılmış ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla AYM'de derdest olan bireysel başvurular ile AYM'nin incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verdiği bireysel başvurular bakımından da Tazminat Komisyonu'na başvuru imkanı getirilmesi sağlanacak..

- Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarının hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak belirlenen 30 TL, 100 TL'ye yükseltilecek.
- Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılacak.
- 24 Ocak 2024 tarihi itibarıyla evlenen kadınlar, eşinin soyadı yerine artık yalnızca kendi soyadını taşıyabilecek.

- Anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davasını açma imkânı tanınacak.
- Çocuk evlat edinenlerin adları, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek.
- 1 Nisan 2024 tarihinden sonra verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek.

- Ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak. Böylelikle, her bir hükümlü cezasının en az yüzde 40'ını cezaevinde çekecek.
- Ceza infaz kurumunad bulunup, Denetimli serbestliğe ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin süresi 3 yılla sınırlandırılacak.

- Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden 0 ile 6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlar, maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler ve 70 yaşını bitirmiş olanlar, koşullu salıverilme için cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten (DS) yararlanabilecek.
- Ulusal basında geniş yer bulan ve her kesimin tepkisini çeken "kadına şiddetle mücadele" kanununda düzenlenen zorlama hapsine itiraz yoluna ilişkin düzenleme yapılacak.

Ayrıca yeni yargı paketinde adliye ve ceza infaz kurumlarında görev yapan memurların özlük haklarını ilgilendiren bir ek madde bulunmayacak.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 8 Yorum
  • İbrahim nalbant
    3 ay önce
    Kesinlikle bu ülkede bazı siyasilerin bazı pislikleri ört bas etmek için algı yaratmak için yasa çıkarıyor çünkü türkiyede cezasızlık algısı olduğunu söylemek kesinle akıl dışıdır bu ülkede bağımlı binlerce genç varken çözüm bunları cezaevine atmak değildir bunları rehabilitasyon ve meslek eğitimi ile hayata kazandırmaktır bi insanı cezaevine atıp senelerce yatırmak hiçbirşeyi çözmez aksine dahada bu insanları kaybetmemize yol açar yıllarca ceza evinde bulunan insanlar var baktığını zaman islahevi deniyor fakat bu sistem böyle oldukça kimse islah olmaz çünkü insanlara bu su uzun süreçte hiçbir meslek kazandırma yoluna gitmeyen hiçbir konuda kendini geliştirmesi için faliyet geliştirmeyen bir adalet sistemi var ceza evlerinde yalandandan bi iki konferans vermekle olmaz bu işler bizim devletimiz büyük bir devlet istese bir fabrika kurar ve burdaki bazı mahkûmları zorunlu bir şekilde burda çalışmak şartıyla hayata kazandırabilir hemde burda yapılan üretimle devlet kazanır hem cezasını çeken bir mahkum meslek öğrenir hayata kazandırılır ve suçtan uzaklaşır diğer türlü 10senede yatsa sabıkalı mesleksiz bir insanın topluma kazandırılması çok zordur bu insan bu yüzden yine illegal işlere başvurmaktadır bu sistm değişmedikçe bu insanlar cezaevinde çürüyecek cezalar az diyen insanların elini vicdanına koyması lazım kaçtane bağımlı genç üstünde bi gram madde çıktı diye uyuşturucu ticaretindem 15sene ceza aldı bu mmlekette dile kolay bu az diyenler girsinde bir sene yatsın sonra konuşsun
  • Cemil
    3 ay önce
    Suçtan zarar görenin mağduriyeti giderilince azıcık ceza alıyorlar zaten, onu da ceza evine bir girdi çıktı yapıptırıp bırakıyorlar. Daha ne olsun? Adam hırsızlık yaptıysa bir yerlerini kesmek lazım bence.
  • su alp
    3 ay önce
    ŞTGA (Şartlı tahliyenin geri alınması.) kararları içinde bir çalışma var mı acaba en azından aldığı cezanın 1 katını yatsalar bari.Yakınlarımız perişan oldu cezaevlerinde.
  • Mehmet
    3 ay önce
    Adaletini sevdiğimin adalet bakanligi bir arada personellerin için bir çalışma yapiniz
  • Misa
    3 ay önce
    Personel ölsün gebersin
  • Saadet yılmaz
    3 ay önce
    Ceza indirimi gelsin adil yargılanmayan mahkumlar indirim bekliyo eşitlik istiyoruz.
  • Bişeydiyeyim
    3 ay önce
    Yargı paketinde unutulan yargı mensubu çalışanlar.
  • Bir personel
    3 ay önce
    En son madde de şaak diye eklenmiş, ne güzel dünya be yine personel görmezden gelindi