Türkiye Maarif Vakfının 13. Ülke Temsilcileri Toplantısı İstanbul'da başladı

- Vakıf Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün: - "Türkiye Maarif Vakfı, yeniden hayat kazanan 'Büyük Türkiye' hikayesinin anlamlı bir parçası ve yurt dışında milli mefkuremizin bayrak taşıyıcısı bir kurumdur"

Türkiye Maarif Vakfının 13. Ülke Temsilcileri Toplantısı İstanbul'da başladı
Editör: AA
26 Nisan 2023 - 18:14
Reklam
Türkiye'nin, 51 ülkedeki 446 eğitim kurumuyla uluslararası eğitim alanındaki temsilcisi Türkiye Maarif Vakfının (TMV) 13. Ülke Temsilcileri Toplantısı İstanbul'da başladı.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, TMV Mütevelli Heyeti, Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile ülke temsilcileri ve genel merkez çalışanlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasını TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yaptı.

Deprem dolayısıyla buruk bir bayram yaşanıldığını ifade eden Akgün, depremin ardından büyük millet olmanın gereği olarak Türkiye'nin anında seferber olduğunu belirtti.

Akgün, AFAD'la koordineli şekilde Adıyaman'ın Besni ilçesinde 50 konteyner yaşam alanı, 2 konteyner anaokulu ve bir konteyner bilgisayar sınıfından oluşan Maarif Sokağı kurduklarını anlattı.

Türkiye'nin, küresel, bölgesel ve ulusal kaynaklı birçok krize rağmen son yıllarda önemli bir yükseliş trendi yakaladığını vurgulayan Akgün, "Sayın Cumhurbaşkanımızın deklare ettiği Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek artık uzak bir hayal değildir ve Türkiye Maarif Vakfı, Türkiye Yüzyılı vizyonunun en önemli kurumlarından birisidir. Zira güçlü olmak kadar bunun hikayesini dünyaya anlatmak da mühimdir. Türkiye Maarif Vakfı, yeniden hayat kazanan 'Büyük Türkiye' hikayesinin anlamlı bir parçası ve yurt dışında milli mefkuremizin bayrak taşıyıcısı bir kurumdur." değerlendirmesinde bulundu.

TMV'nin, yeniden "Büyük Türkiye"yi inşa edecek stratejik bir siyasi vizyonun ürünü olarak doğduğunu aktaran Akgün, ancak konjonktürel olarak vakfın kurulmasını, 17-25 Aralık süreciyle başlayan ve devlet düşmanlığını alenen sergileyen FETÖ’yle mücadelenin yurt dışı ayağında, Türkiye adına resmi, şeffaf, nitelikli bir uluslararası eğitim kurumu oluşturma gayesinin tetiklediğini belirtti.

Akgün, "Bugün dünyada 51 ülkedeki 446 TMV eğitim kurumumuzun 228'i daha önce FETÖ iltisaklı olup, vakfımızın girişimleriyle kapatılmış ve ardından vakfımızca işletilen okullardır. Dünya genelinde büyük ölçüde FETÖ'nün eğitim hikayesi bitti. Artık Türk okulları denildiğinde sahada ve tüm dünyada Türkiye Maarif Vakfı vardır. Bu başarı hepimizin başarısıdır." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'yi uluslararası alanda tanıtan stratejik bir kurumuz"

TMV'nin, Türkiye'nin dış politikasının da önemli bir uygulayıcısı olduğuna dikkati çeken Akgün, "Yurt dışındaki diplomatik misyon temsilciliklerimiz özelinde Dışişleri Bakanlığının, Milli Eğitim Bakanlığının, TİKA, YTB, YEE özelinde Kültür ve Turizm Bakanlığının yurt dışındaki faaliyetlerine önemli destekler veriyoruz. Bunun için hususi olarak Türkçe Öğretim Programı da hazırlıyoruz." dedi.

Kuruldukları günden bugüne 7 senede Fransız, Alman, İngiliz ve Çin uluslararası okul zincirleriyle rekabet etme kapasitesine eriştiklerinin altını çizen Akgün, "Eğitim kurumlarında sadece uluslararası değil yerel müfredat da kullanan, daha da önemlisi kendi özgün Uluslararası Maarif (IM) Programını da geliştiren üretken bir kurumuz. Türkiye'yi, tarihini, kültürünü, coğrafyasını, insanını tanıtan, Türkçeyi öğreten yerli ve milli bir kurumuz. Türkiye Yüzyılı'nda, Türkiye’nin uluslararası görünürlüğünü artıran, Türkiye'yi uluslararası alanda tanıtan, uluslararası kamuoyuna ve genç yüreklere dokunan, gönül kazanan stratejik bir kurumuz." diye konuştu.

Akgün, vakıf bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Türkçe öğretimi müfredatında okul öncesi ve ilkokul 1. sınıftan lise son sınıf aralığında A1'den C1'e kadar ders kitabı, çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitaplarından oluşan Türkçe kitap setlerini hazırladıklarını bildirdi.

TMV'nin 6 kıtadaki okulları için Türkçe dersinin haricinde diğer ders kitapları konusunda yapılan çalışmalara ilişkin ise Akgün, şu bilgileri paylaştı:

"Fen ve Matematik 1-8 Öğretim Programlarımıza yönelik çalışmalarımızı tamamladık. 9. sınıftan 12. sınıfa kadar fizik, kimya, biyoloji ve matematik ders kitaplarımızı geniş kapsamlı bir program vizyonu ile Asya-Pasifik bölgesi için hazırladık. Afganistan'da şu anda bu kitapları farklı uluslararası yayınların yerine çok başarılı bir şekilde kullanıyoruz. Bu bağlamda, farklı kültürlerarası duyarlılık hususu göz önünde bulundurularak Balkanlar ve Azerbaycan'dan başlayarak kitaplarımızı farklı ülkelere uyarlama çalışmalarımız da devam edecektir. Böylece amacımız, bugün Oxford ve Cambridge kitapları yerine zamanla tüm okullarımızda kendi kitaplarımızla eğitim yapabilir hale gelmektir."

13. Ülke Temsilcileri ve İstişare Toplantısı, 3 gün boyunca yapılacak sunumlar, değerlendirmeler ve müzakerelerle devam edecek.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum