Seçimlerde görev alacak Adalet Bakanlığı personelinin izin durumu

Yerel seçimlerde görev alacak Adalet Bakanlığı personelinin izin durumu.

Seçimlerde görev alacak Adalet Bakanlığı personelinin izin durumu
Editör: adalet.tv
25 Ocak 2024 - 11:38 - Güncelleme: 25 Ocak 2024 - 11:43
Reklam
Bilindiği üzere mahalli idareler ve genel seçimlerde en çok görev alan personel Adalet Bakanlığı personeli özellikle adliye ve ceza infaz kurumu personeli görev almaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sının 67.maddesinde seçme, seçilme ve siyasi faaliyetlerde bulunma hakkı vermiştir. Anayasal bir hakkın kullanması, uygulanması hele de ülkenin yönetimini etkileyen bir hak olması sebebiyle zor bir görevi de beraberinde getirmektedir.

Seçimde görev almak zorlukları ile birlikte kamu görevinin sona ermesine de yol açmaktadır. Seçimde özellikle oy kullanma ve sayım esnasında ve torba tesliminde yapılan hatalar nedeniyle sandık başkanı, memur üye ve diğer kişiler hakkında TCK 258. Maddesi kapsamında adli işlem başlatılarak, kişi hakkında zorla verilen görev neticesinde mevcut görevinin sona ermesine yol açmaktadır.

Re'sen seçim kurulları tarafından isteği dışında görevlendirilen personelin kamu görevinden de uzaklaştırılması hiçbir açıklaması yoktur.

Bilindiği üzere sisteme veri girişi yapmaya yetkili tek personel Adalet Bakanlığı bünyesinde adliyelerde görev yapan zabıt katipleridir.

Seçim görevinde olan personelin seçim günü özellikle büyükşehirlerde, özellikle mahalli seçimlerde 24 saatin üzerinde görev yapacaktır. Bu kadar sıkıntılı ve stresli bir iş için en çok görev alan Adalet Bakanlığı personelidir. Bu personelin seçim öncesi, seçim günü ve seçim günü sonrası görevleri devam ederken, karşılığını tam olarak alamamaktadır.

Seçimde görev alıp ertesi gün mesaiye giden adliye ve cezaevi personeli yeri gelip sandık torbasını teslim ettikten sonra mesaiye gitmektedirler. Seçim gününün ertesi günü okullar kapalı olurken, diğer kamu kurumları görevine devam etmektedirler. Özellikle mahalli idareler seçimleri adli yönden de birçok olayın yaşandığı seçimler olması sebebiyle adliye ve cezaevi personelinin görevi de bu zamanlarda kat ve kat artmaktadır.

Bazı bölgelerde re'sen görevlendirmeler sonucu ceza infaz kurumlarında 7/24 devam eden işleyişinde etkilenmesine yol açmakta kurumların güvenliğini de olumsuz etkilemektedir. Görevlendirme yapılırken rızanın yanı sıra kurumun işleyişini ve güvenliğini etkileyecek aşırı düzeyde personel görevlendirilmesin de kaçınılması gerekmektedir ayrıca bilindiği üzere ceza infaz kurumlarında da seçim ve sandık işleyişi olduğundan seçim esnasında güvenlik maksimum seviyeye çıkartılmakta ekstra personel görevlendirilmektedir. İlçe seçim kurulları görevlendirmede ceza infaz kurumları için ayrıcalıklı davranması gerekmektedir.

Özellikle Adalet Bakanlığı personelin seçimlerde diğer görevlilere rağmen ekstra görev yaptıkları için seçim görev ücretinin tatmin edici bir ücret olması ayrıca görev yapan kamu personelinin görevinin bitmesinin akabinde ertesi gün çalışma gününün idari izinli olması
gerekmektedir. Çoğu kişinin görev yapmak istemediği sandık kurulu görevlerinde 7/24 görev yapan bu personele ayrıcalık tanınmalıdır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • 31 Mart 2024
    3 ay önce
    TCK 258'in ne alakası var seçim ile? Haber yaparken kanunu açıp okuyun. Veri girişi için tüm memurlara görev verilebilir sadece adliye personelinin işi değildir. Görevlendirme yapan hakimler belirttiğiniz hususları gözetecek akla sahip merak etmeyin! Okullar gibi tüm kamu kurumlarının idari izinli sayılması yerinde olur.