Memurlara bayram ikramiyesi neden verilmeli?

Devlet kurumlarında görev yapan memurlara bayram ikramiyesi verilmiyor. Bu konuda bir düzenleme yapılmalıdır. Bunun nedenleri haberimizde.

Memurlara bayram ikramiyesi neden verilmeli?
Editör: adalet.tv
28 Haziran 2023 - 13:43
Türkiye'de 5 milyon 52 bin 409 memur bulunmaktadır. Bunları 3 milyon 60 bin 064'ü kadrolu personel, 590 bin 257'si sözleşmeli personel, 1 milyon 231 bin 635'i sürekli işçi, 62 bin 493'ü geçici işçi ve 107 bin 960'ı diğer kamu personeli olarak sınıflandırılmaktadır.

Kamu işçileri ilave tediye ödemeleri almaktadır. Memurlar ise maaşlarının dışında herhangi bir ek ödeme almıyorlar. Promosyon ödemesini ise bütün çalışanlar ve emekliler aldığı için bunu ayrı tutuyoruz.

Emekliler ramazan ve kurban bayramlarında 2 kez bayram ikramiyesi alıyorlar. Çoğu fabrika çalışanlarına bayramlarda veya 3-4 aylık sürelerde bir maaş ikramiye veriyor.

Asgari ücret 1 Temmuz itibariyle 11 bin 402 TL oldu. Bu açıklama ile birlikte iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Memurlar da 15 Ocak ve 15 Temmuz tarihlerinde zamlı maaş alıyorlar. Ancak aldıkları zam oranları bilindiği üzere enflasyon karşısında eziliyor.

Devlet memurlarına yılda bir kez 1 maaş veya emeklilerde olduğu gibi 2 bayramda ikramiye verilmelidir. Enflasyon karşısında ezilen memurların bayramlarda rahat bir nefes almasının önü açılmalıdır. Basit bir düzenleme ile bu konuda yol alınabilir. Sendikaların bu konuyu toplu sözleşme görüşmelerinde “olmazsa olmaz” maddeler arasında göstermesi gerekiyor.

Sürekli işçilerle ilgili olarak sık gelen sorulardan biri de işçinin başka bir işyerinde çalışıp çalışamayacağı ya da üzerine şirket açıp açamayacağı hususudur. Ayrıca genel hükümler açısından hem SGK mevzuatı hem de iş mevzuatı işçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışmasını engellemektedir.

İşçiler farklı bir işte çalışıp ek kazanç elde edebilirken devlet memurlarının bu hakkı da bulunmamaktadır. Yani çok kazanana her türlü hukuki kolaylık tanınmış ancak az kazanana hukuki engeller getirilmiş. Sendikalar bu sorunları yıllardır çözemedi veya çözmek istemiyorlar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mehmet yıldız
    9 ay önce
    Gecinemedigimizi beyan ettigimizde klasik bir cevap aliyoruz çalışın ek iş yapin ulan yasa bile buna uygun değil 11800 maasa mahkum edildik gecinemiyoruz ek is yapamıyoruz ne yapalim