KKTC'de "Hakikat Sonrası Çağda Kamu Yayıncılığı Sempozyumu" düzenlendi

- KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: - "Her devlet kendini korumakla mükelleftir, yıkıcı yayınların denetlenmesi gerekir"

KKTC'de "Hakikat Sonrası Çağda Kamu Yayıncılığı Sempozyumu" düzenlendi
Editör: AA
22 Aralık 2023 - 18:56
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) resmi televizyonu Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nun (BRT) 60. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde "Hakikat Sonrası Çağda Kamu Yayıncılığı Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyum, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve İşbirliği Ofisi katkılarıyla Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği ev sahipliğinde Girne kentindeki Acapulco Otel'de yapıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BRT'nin zor şartlar altında bir araç garajında Kıbrıs Türklerinin sesini duyurmak üzere kurulduğunu ve zorlu aşamalardan geçtiğini hatırlatarak, günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte artık yayın sorunlarını aştığını ve içerik üretme zorunluluğunda olduğunu belirtti.

Yıpratıcı ve gerçeğe aykırı yayınların günümüzde ayrı bir sorun haline geldiğini vurgulayan Tatar, "Her devlet kendini korumakla mükelleftir, yıkıcı yayınların denetlenmesi gerekir. Denetlenmediği takdirde yayınların zararını devletler ve toplumlar çekebilir." ifadelerini kullandı.

Tatar, BRT'ye bundan sonraki yayın hayatında başarılar dileyerek sözlerini noktaladı.

- Feyzioğlu Ayşeciğin katledilme hikayesini anlatırken duygulandı

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da 1963'te Ayvasıl köyünde Rumlar tarafından katledilen 10 yaşındaki Ayşecik ve 80 yaşındaki dedesinin hikayelerini aktararak şunları söyledi:

"EOKA'cılar köye Rum liderlerin tam koruması altında geldiler, köyde buldukları herkesi topladılar. Ayşe'yi de aldılar, bir traktörün arkasına bağladılar, 10 yaşındaydı, dedesi 80 yaşında kilometrelerce sürüklediler, gömecekleri yere götürdüler. Önce ayakta kalmayı başaran erkeklere çukur kazdırdılar. Ayşecik kazamamıştır, beklemiştir. Şanslı olanlar çukura düştüklerinde can verdi, şanssız olanlar canlı canlı üzerine toprak dökülerek katledildi. Hakikat sonrası gerçekliği bilmem ama hakikati biliyorum, işte bu Kıbrıs Adası'nın hakikatidir. İşte BRT Kıbrıs Türkünün sesidir. Ayşeciğin sesidir."

Konuşmasında duygu dolu anlar yaşayan Büyükelçi Feyzioğlu şunları kaydetti:

"Kıbrıs Türkünün devleti KKTC Ayşecik için hep var olacaktır. Kıbrıs Türkünün arkasında Türkiye vardır. Kıbrıs Türkünün arkasında 'Dünya 5'Ten büyüktür' diyen, o katil nizama karşı duran Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vardır. Dr. Fazıl Küçük'ü, Rauf Raif Denktaş'ı ve katledilen o masum küçük çocuğu rahmet ve minnet ile anıyorum ve buradan haykırıyorum, bir daha asla! Asla!"

BRT Müdürü Meryem Çavuşoğlu Özkurt da kurumun 25 Aralık 1963’te radyo olarak o günün gerekliliğinden dolayı kurulduğunu, bugün artık 6 radyo ve 3 televizyon kanalı olarak yayın hayatına devam ettiğini belirtti.

Dezenformasyon, gerçek dışı haber ve yayınlara karşı kamu yayıncılığının fazladan sorumluluk taşıdığını anlatan Özkurt, bu anlamda hem orta öğretimde hem de üniversitelerde "medya ve haber okuma" dersleri konulmasının zaruri olduğunu dile getirdi.

Sempozyumda açılış konuşmalarının ardından, Anadolu Ajansı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum