İnfaz düzenlemesinin tam metni

İnfaz düzenlemesinin tam (taslak) metni toplam 8 maddeden oluşuyor. Binlerce hükümlünün tahliye olmasını sağlayacak metin, haberimizde.

İnfaz düzenlemesinin tam metni
Editör: adalet.tv
12 Temmuz 2023 - 17:17 - Güncelleme: 12 Temmuz 2023 - 17:28
Reklam
MADDE 15- 13 Aralık 2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Geçici Madde 10:
1- 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle geçici dokuzuncu maddenin beşinci fıkrası uyarınca kovid-19 salgın hastalığı nedeniyle izinde bulunan hükümlüler izin bitimini takip eden 7 gün içinde infaz işlemlerinin devam ettiği kurumlara dönmek zorundadır.

2- 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle geçici dokuzuncu maddenin beşinci fıkrası uyarınca kovid-19 salgın hastalığı nedeniyle izinde bulunan ve ilgili mevzuat uyarınca cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına 5 yıl ve daha az süre kalan hükümlülerin talebi aranmaksızın, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına İnfaz Hakimi tarafından karar verilebilir.

3- Yukarıdaki fıkralar uyarınca, izinden dönecek hükümlüler ile hakkında denetimli serbestlik kararı verilecek hükümlülere ilişkin hususlar, Adalet Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde duyurulur.

4- 105/A maddesi kapsamında denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezası infaz edilip geçici dokuzuncu maddenin beşinci fıkrası uyarınca kovid-19 salgın hastalığı nedeniyle 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle izinde bulunan hükümlüler, Koşullu salıverilme tarihine kadar olan süreleri 105/A maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen yükümlülüklere tabi olmadan geçirirler.

5- Geçici dokuzuncu maddenin altıncı fıkrası uyarınca Açık ceza infaz kurumuna gönderilen hükümlüler, 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle Açık ceza infaz kurumuna ayrılmış sayılır.

6- Türk Ceza Kanunu’nun 2. Kitap 4. Kısım 4, 5, 6, 7. Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve Örgüt Faaliyetlerinde Kapsanan suçlar hariç olmak üzere, 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise 1 ayını, 10 yıl ve daha fazla ise 3 ayını bu kurumlarda geçirip ilgili mevzuat uyarınca Açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına, 3 yıl veya daha az süre kalanlar, bu şartların oluştuğu tarih itibariyle açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilirler. Bu hükümlüler ile 31 Temmuz 2023 tarihinde geçici dokuzuncu maddenin altıncı fıkrası kapsamında Açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, talepleri halinde en az 3 ay Açık ceza infaz kurumunda kalmış olmak şartıyla ilgili mevzuat uyarınca cezaların denetimli serbestlik tedbiri altında infazı uygulamasından 3 yıl erken yararlandırılır.

7- Altıncı fıkra hükümlüleri 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle;
A) hapis cezasının infazı 16,16/A ve 17. Maddeleri kapsamında ertelenmiş olan,
B) hapis cezasının infazı durdurulmuş olan, hükümlüler hakkında da uygulanır.

8- Koşullu Salıverilmenin geri alınması (ŞTGA) nedeniyle 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle cezası aynen infaz edilen veya 2. Kez mükerrer olup 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle bu cezanın infazı için Ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin bu cezalarının infazı bakımından altıncı fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu hükümlülerin 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle kesinleşmiş ancak infaz edilmemiş (sırada bekleyen), diğer hapis cezaları bakımından altıncı fıkra hükümleri uygulanır.

NOT; Düzenlemeden 2. Kez mükerrir olanların ve adli para cezası infaz edenlerin faydalanamadığı anlaşılmaktadır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ahmet
    9 ay önce
    Vallahi canı yakılan mağdurlara yazık cezasızlık tam oldu şimdi. Ama af değil güya! Anlamayanlar böyle yer nasılsa... Sizin adaletinize...