İnfaz düzenlemesindeki bu ince detay binlerce kişiyi olumsuz etkileyecek

İnfaz düzenlemesindeki infaz bir detay binlerce hükümlünün tahliye olma durumunu doğrudan etkiliyor. “suç tarihi” ibaresi yerine “cezaevinde bulunan” ibaresi ile düzenleme bambaşka bir yoruma neden oldu.

İnfaz düzenlemesindeki bu ince detay binlerce kişiyi olumsuz etkileyecek
Editör: adalet.tv
20 Temmuz 2023 - 14:02 - Güncelleme: 20 Temmuz 2023 - 17:01
Reklam
Açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler pandemi nedeniyle 3 yıldır cezalarını izinli olarak evlerinde infaz ediyorlardı. Bu haberimiz izindeki mahkûmları değil, cezası kesinleşip de firari durumda olan veya cezası kesinleşip de hakkında yakalama kararı çıkartılmayan hükümlüleri ilgilendiriyor.

2016 ve 2020 tarihlerinde çıkan infaz düzenlemelerinde dosyalarda suç tarihleri baz alınıyordu ve bu durum infaz sürecini kolaylaştırıyordu. 31 Temmuz günü yürürlüğe girecek yeni düzenlemede ise bazı hukukçular 31 Temmuz tarihini suç tarihi / kesinleşme tarihi olarak kabul etse de; yasa içerisindeki maddelerde böyle bir ibare yer almıyor.

İnfaz düzenlemesinde özellikle “31/07/2023 tarihi itibariyle kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerden…” ibaresi yer almış. Bu ibareden de anlaşılacağı üzere cezası kesinleşip de haklarında yakalama kararı bulunup teslim olmayanlar yani 31/07/2023 tarihinde cezaevine olmayan hükümlüler bu yasadan faydalanamıyor.

Ayrıca; yasada yer alan ibare bu şeklide uygulanırsa dosyası İstinafta, Yargıtay’da olan, mahkeme kalemlerinde kesinleşmeyi bekleyen veya infaz savcılıkları tarafından haklarında yakalama müzekkeresi hazırlanmayan binlerce vatandaş mağdur olacak. Cezası kesinleştiği halde teslim olmayıp da firari durumda olanlarda 31 Temmuz tarihine kadar teslim olmazsa yasada faydalanamıyor.

Mahkemelerde, savcılıklar ve emniyet birimlerindeki yoğunluk vatandaşları mağdur edebilir. Örnek verecek olursak kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıldan fazla hapis cezasının infazı için doğrudan yakalama emri çıkarılıyor. Yani kolluk ekipleri sizi yakalayana kadar sizin durumdan haberiniz olmuyor. Kolluk ekiplerindeki iş yoğunluğu sizin bu yasadan faydalanmanızı doğrudan etkileyebiliyor.

Her ne kadar düzenleme infaz savcılığı / hakimliği ve cezaevleri infaz bürolarının iş yoğunluğunu direk etkilese bu birimlerde görev yapan savcı, hakim ve memurların izinden dönüp çalışacak olsa da; ilk derece mahkemeler, İstinaf ve Yargıtay’da görev yapan hakim ve savcıların adli tatile girmiş olması ve bu mahkemelerin bürolarında görev yapan memurların yaz dönemi ve GYS sınavı dolayısıyla çoğunun yıllık izine ayrılması doğal olarak işlerde yavaşlamaya neden olmaktadır.

Yasa metnini hazırlayanlar bu ibare ile açık ceza infaz kurumu ve denetimli serbestliğe ayrılmada vatandaşların ellerinde olmayan şartlardan dahi olsa düzenlemeden faydalanma imkânlarını kısıtlamışlardır. Önceki düzenlemelerde “suç tarihi” ibaresi bu tarz kısıtlamaların önüne geçiyordu.

İnfaz düzenlemesini bu haliyle lehe - aleyhe yorumlayan hukukçular mevcut. Ancak Resmi Gazete’de yayınlanan metni tekrar tekrar okuduğunuzda “31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle kapalı - açık ceza infaz kurumlarında bulunan” hükümlüleri kapsadığı net olarak anlaşılıyor.

Düzenleme yapılırken “31/07/2023 tarihi itibariyle cezası kesinleşenler” veya “suç tarihi 31/07/2023” olanlar ibaresi yer almış olsaydı herhangi bir soru işareti veya yorum farkı yer almayacaktı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 13 Yorum
  • İsmail
    9 ay önce
    Bu ne biçim haber? Mağdur ile suçlu kavramı ne ara yer değiştirdi? Tabi canım suçluları değil mağdurları göndersinler ceza evine tam olsun iyi mi? İyice cezaları oyuncağa çevirdiniz
  • Cem
    9 ay önce
    Binlerce kişi olumsuz etkilendi zaten ama suçu işleyenler değil suça maruz kalan mağdurlar.
  • adalett
    9 ay önce
    cezanının yatarı kalmadı.... nereye kadar... açık cezaevi yönetmeliği bu haliyle 10 sene oldu. 10 sene bir insanın açıkcezaevinde ceza yatması mümkün değil.... firar ve yeniden suç işleme olacak..
  • Davut
    9 ay önce
    Açıkcezaevinde dahi kalmıyorlar ki göstermelik infaz oranları var denetimli serbestlik var suçlulara tonla kıyak yapıyorlar doyamadılar. Sonra 50 suç kaydıyla geziyorlar işte. Cezaevlerini polisi adliyeleri kaldırın bari masraf olmasın. Dünya'da örneği yok bu kadar saçmalığın
  • 9 ay önce
    Geçici kanun maddesi, bir seferlik bir şey. Yapılan bir güzellik. O istinafta şurda burda olanlar da yokuşa sürmeselerdi geç girmek için, biraz daha dışarıda kalabilmek için. Suç işlediysen devlete teslim ol. Ne devletin kurumlarını oyalıyorsun? Gerçekten mağdur olan itiraz etsin. Devletin kurumlarını patlatmak için her şeye itiraz bilmem ne ediyorlar, bi zahmet faydalanmasınlar. Geçen bir kadın eşiyle görüş için gelmiş. Görüş günü değil bilmem ne. Eşi mağdurmuş, garibanmış. Dosyasına baktım mağduriyettein ölecek. Beş hırsızlık, iki uyuşturucu ticareti, kasten yaralama. Çok gariban, çok mağdur gerçekten. Bence covit iznini ve denetimini daha evvel ihlal etmiş olanlar, bir suçu birden fazla kez işleyen hükümlüler hakederek tahliye tarihine kadar yatsın içerde. Koşullu hakkı alınsın elinden.
  • mazlumun ahı
    9 ay önce
    mağduriyet mi yazıklar olsun suçluya gel teslim ol seni salalım demek bu başka bir şey değil bu mu mağduruyet bence siz ahlak etik değerlerinizi bir daha gözden geçirin yaptığı habere bak
  • Burak ak
    9 ay önce
    İstinafa gönderdik 2 yıldır gelmedi biz napcaz
  • Çetin
    9 ay önce
    Tüm hukuk normlarına göre 'mağdur' suçtan zarar görenlere denir, suçları gerçekleştirenlere mağdur edenlere değil. Doğru düzgün haber yapın. Zaten saklanmaya çalışılsa da şu basbayağı af yine mağdurları yaraladı yapana fazla fazla kar kaldı. Oldu olacak cezalar tümden kalksın geriye o kaldı.
  • Mecan
    9 ay önce
    bu sonradan tekrar düzenlenir diye düşünüyorum
  • Bahri
    9 ay önce
    Binlerce vatandaş mağdur mu olacak? Mağdur müştekilerdir, suçtan zarar görendir, suç işleyen değil.
  • Hünkar kaya
    9 ay önce
    Çok sacma adaletsiz bir durum temiz de dosyam bu zmaana kadar incenmemesi benim suçum değil akp njn her çıkardığı yasa mağduriyet dogururyor
  • Cybernetic
    9 ay önce
    Teslim olmayıp kaçıyorsa neden faydalansın?
  • RRR
    9 ay önce
    ÇOK İLGİNÇ VE ÇOK ÖNEMLİ Bİ DETAY