İç savaşın sürdüğü ülkede cezaevlerindeki kontrol kaybedildi

İç savaşın devam ettiği Sudan'da bulunan ceza infaz kurumlarında kontrolün kaybedildiği öğrenildi.

İç savaşın sürdüğü ülkede cezaevlerindeki kontrol kaybedildi
Editör: adalet.tv
26 Nisan 2023 - 20:55
Reklam
İç savaşın devam ettiği Sudan'dan kötü haberler gelmeye devam ediyor. Ülkede çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Sudan'da bulunan bazı ceza infaz kurumlarında devlet otoritrsinin ortadan kaldırıldığı belirtildi. Sudan'da eski rejim liderlerinden Ahmed Harun, su, ekmek ve elektrik kesintisi nedeniyle kendilerini korumak için cezaevinden çıktığını açıkladı. Harun'un Ulusal Kongre Partisi adına yaptığı açıklamada, tutuklu liderlerin durumunun kötüleşmesi nedeniyle cezaevinden çıktığı belirtildi. HDK ise yeni bir devrim başlattıklarını açıkladı.

Ülkede isyancı milislerin Umdurman'daki el-Huda, Soba ve Kadın cezaevlerine baskın düzenlemesi ve bazı polis çalışanlarını öldürdükten, yaraladıktan sonra cezaevi polisi, mahkumları serbest bırakmak zorunda kaldı. Ayrıca başkent Hartum'un genelinde su, elektrik ve iaşe hizmetlerinin kesintiye uğraması nedeniyle Kober Cezaevi yönetiminin tutuklularını serbest bırakması, diğer eyaletlere de sirayet etmesinden ve asayiş ve sükuneti tehdit etmesinden korkuyoruz."

HDK'den yapılan açıklamada, "Kober cezaevini, darbe güçleri ve eski rejimin liderliği adına UCM tarafından aranan Ahmed Harun'un yaptığı açıklamanın ardından gerçekler tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Milletimizin en iyi gençlerinin uğrunda feda edildiği halk devriminin altını oymayı amaçlayan, darbeci silahlı güçlerin liderleri ile feshedilmiş rejimin ortakları arasındaki bu deşifre oyun, bu güzel topraklarda yaşamaya mahkum olmayacaktır çünkü biz varız ve bugün tüm yiğitliğiyle onunla yüzleşiyor, şehit üstüne şehit veriyoruz." denildi.

Açıklamada, eski rejimi köklerinden sökmek, Sudan halkını baskı, aşırılık ve terörizm rejiminin pençesinden kurtarmak ve Aralık (2018) devrimini tamamlamak için HDK önderliğinde yeni bir devrim başlatıldığı ileri sürüldü.

Eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri ise Harun'un bu açıklamalarının silahlı kuvvetler içindeki eski rejim mensuplarının, iktidara geri gelmek için 15 Nisan'da başlayan çatışmaların arkasında olduklarını gösterdiğini öne sürdü.

Sudan'ın başkenti Hartum'daki 4 cezaevindeki mahkumlar, dışarıdan destek alarak firar etmişti.

Beşir, 2019'da Kober cezaevine nakledilmişti

Beşir ve döneminin üst düzey 27 ismi, "1989'da seçimle göreve gelmiş ilk sivil hükümete darbe tertiplemek ve anayasayı ihlal" suçlamasıyla 21 Temmuz 2020'de ilk kez hakim karşısına çıkarılmıştı.

Beşir, 17 Nisan 2019'da ev hapsinde tutulduğu Devlet Konukevi'nden, başkent Hartum'daki Kober cezaevine nakledilmişti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum