'Etki ajanlığı' karmaşası

'Etki ajanlığı' karmaşası yargının yeni konusu olacak. Yoruma açık olan bu kavram TCK'da yerini alacak.

'Etki ajanlığı' karmaşası
Editör: adalet.tv
11 Mayıs 2024 - 11:50 - Güncelleme: 11 Mayıs 2024 - 12:27
Mahkum yakınları ve memurlar 9'uncu yargı paketinde kendileri için lehe bir düzenleme var mı diye araştırma yaparken paketin içerisinde gündem ile alakası olmayan bazı maddelerin de eklendiği basına yansıdı.

Etki ajanlığı konusunu savunanlar ise eleştirenleri "FETÖ'cü veya Ajan" olarak suçlamaya erken başladı. Eleştiriye kapalı olan bazı medya organları kendileri gibi düşünmeyen ve ülkemizin bir adım ileri gitmesini isteyen hukukçuları ve yorumcuları çamurlamaya bu konuda hızlı başladı.

TBMM'ye gelmesi beklenen gelecek 9. Yargı Paketi'yle casusluğu ele alan TCK'nın 339. Maddesi tamamen değişiyor. "Yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ya da talimatları doğrultusunda Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ile Türkiye'de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapanlara" artık 7 yıl hapis cezası verilecek.

ETKİ AJANLIĞI KONUSU

Bu konuya ek olarak yoruma açık olduğu için hukukçular tarafından eleştirilen "etki ajanlığı" konusu da paket içerisinde yer alacak. Etki ajanlığı konusunun gazteciliğe sınırlama olarak algılanması dikkat çekti.

Maddeye yapılacak eklenti ile, "devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ya da talimatları doğrultusunda Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye'de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlara" da artık hapis cezası uygulanabilecek.

Casusluk yapmak zaten TCK'da suç olarak tanımlanmış bu konuya ek olarak "etki ajanlığı" gibi yorumsal bir konunun TCK'da yer alması eleştirileri de beraberinde getirecek.

Bilindiği üzere TCK'da ucu açık ve yoruma dayanan konularla ilgili AYM veya AİHM'den mutlaka farklı geri dönüşler oluyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum