Eski infaz koruma memurundan SİHA'ların kaderini değiştirecek proje

SİHA’ların kaderini değiştirecek projeyi daha önce ceza infaz kurumunda görev yapan bir infaz koruma memurunun hayata geçirdiği öğrenildi. Projenin detayları özel haberimizde.

Eski infaz koruma memurundan SİHA'ların kaderini değiştirecek proje
Editör: adalet.tv
29 Haziran 2023 - 20:39 - Güncelleme: 03 Temmuz 2023 - 17:08
Reklam

Ceza infaz kurumunda 5 yıl infaz ve koruma memuru olarak görev yaptıktan sonra kurum değiştirerek yazılım konusunda kendisini geliştirmeye başlayan eski infaz ve koruma memuru Adnan Akpınar’ın SİHA’ları ilgilendiren projesinin ayrıntıları belli oldu.

ABD ve İsrail üretmiş oldukları SİHA ve İHA’ları neredeyse hiçbir ülkeye satmıyorlar. Ülkemizde BAYKAR ve TAİ’nin yapmış olduğu SİHA ve İHA’lar dünya üzerinde büyük ses getirmiş ve 30’dan fazla ülkeye ihraç edilmişti. SİHA’ların önemli özelliklerinin başında; pilot olmadığı için can kaybının yaşanmaması, savaş uçaklarına göre daha düşük radar görünürlüğüne sahip olmaları ve çok düşük maliyet ile uçmaları.

SİHA’lar bu avantajları nedeniyle kolaylıkla gözden çıkartılabiliyorlar ve daha aktif olarak kullanılıyorlar. Son yıllarda savaşlarda yüzlerce SİHA ve İHA füzelerle vurularak düşürüldü. SİHA ve İHA’ların savunma yapmaları üzerine neredeyse hiçbir proje üretilmedi.

SİHA ve İHA’ların en zayıf yönü olarak savunma mekanizmaları gösteriliyor. İşte tam bu noktada Adnan Akpınar devreye girerek SİHA ve İHA’lara savunma refleksleri kazandıracak bir yazılım geliştirdi. Geliştirilen proje ile insansız hava araçları füzelere ve diğer saldırılara karşı savunma refleksleri göstererek pilottan bağımsız olarak kendilerini korumaları gerçekleştirilecek ve artık düşmeleri de önlenmiş olacak.

Maltepe Üniversitesinde Yüksek Lisans tezi olarak insansız hava araçlarının savunma reflekslerini konu edinen Adnan Akpınar projesini geçtiğimiz günlerde tamamladı ve bu alanda Profesörlerden tam not aldı.

Yapay zekâ ve algoritmalar üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Akpınar’ın bu konuda etkilendiği kişi ise BAYKAR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar. BAYKAR ve TAİ’nin geliştirdiği insansız hava araçlarını uzun süredir takip ettiğini söyleyen Akpınar’ın yapmış olduğu projeye yerli ve yabancı firmaların ilgi göstermesi bekleniyor.

Rusya’nın Karadeniz’de ABD’ye ait bir MQ-9 insansız hava aracını kanadı ile temas ederek düşürmesi ve Libya, Ukrayna savaşında omuzdan atılan füzeler ile SİHA’ların düşürülmesi bu projenin önemini bir kez daha ortaya koymuş oluyor. Projenin detayları hakkında bilgi paylaşmayan Akpınar, projenin bütün SİHA ve İHA’larda kolaylıkla uygulanabileceğini belirtti. Önümüzdeki günlerde projeyle ilgili olarak yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 11 Yorum
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandasi
    10 ay önce
    Yawww bu ülkede ne kadar çok hain varmış . Türkiye tarihinde hiç olmmadigi kadar güçlü ve soz sahibi bunu cekemeyenlerin taaaaaa mq.......
  • Murat Yılmazer
    10 ay önce
    Bakıyorum da Ülkemizin ilerlemesi için ne zaman güzel bir haber çıksa, Yunan kanı taşıyan vatandaş bozuntuları takoz koymaya geliyor, merak etmeyin gün gelip bi savaş çıkarsa o beğenmediğiniz, maket dediğiniz İHA sihalar, TCG Anadolu gemisi ve diğerleri haketmeseniz de Sizi de kurtaracak...
  • Ahmet Yüksek
    10 ay önce
    Tebrik ederim süper gelişme
  • Üretelim
    10 ay önce
    Allah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları ile savunma sanayimiz uzay aşı üretimimiz maden gaz ve diğer bütün alanlar için yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite öğretmen öğrenci ve mücitlerimizden,daima farklı özellikleri olan üretimler daima ARGE'ler yapalım İnşallah.
  • Şaşkın
    10 ay önce
    Devletin tüm olanakları ile yapılıp damatın şahsi olarak sattığı ve işe yaramayan silahlar.
  • Mert Arslan
    10 ay önce
    Çekemeyenler kudursunnnnnnnnnnn
  • AD
    10 ay önce
    Helal olsun meslektaşımıza Allah başarılarını daim etsin varolsun
  • Sss
    10 ay önce
    Anladığım kadarıyla milyar dolarlık proje bu
  • Erhan gülgün
    10 ay önce
    Meslektaşımızla gurur duydum. Kendisi Kocaeli de 2 t de memurdu
  • Zeki Çetin
    10 ay önce
    Son zamanlarin en basarili projesi olarak buluyorum yazilim ve tasarim ruhu zengin
  • Apturrahman
    10 ay önce
    Bu projeyi gerçekleştirmek için ülkenin kaynaklarına el atıp düşünen aynı zamanda ülkemize son derece katkılı olacağını umuyorum eline emeğine sağlık.