Enflasyon farkı ile memur zammı ne kadar artacak?

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla gözler memur zam oranı hesabına çevrildi. Güncel hesaplar haberimizde.

Enflasyon farkı ile memur zammı ne kadar artacak?
Editör: adalet.tv
09 Eylül 2023 - 19:50 - Güncelleme: 09 Eylül 2023 - 19:57
Reklam
Her ay enflasyon rakamaları TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan rakamlar memur ve memur emeklileri için hayati öneme sahip. Maaşlar hesaplanırken en önemli kalem enflasyon farkı.

Memur zammında son durum milyonlarca memur ve memur emeklisinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Bilindiği üzere Hakem Kurulu 2024-2025 yılı için memur maaşlarına yapılacak toplu sözleşme zam oranını duyurmuştu. Açıklanan toplu sözleşme zammı sonrasında gözler "2024 Ocak zammı ile memur maaşı ne kadar olacak?" sorusuna çevrildi.

TÜİK tarafından açıklanan veriler ile Ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 9,09 olarak gerçekleşmişti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 2 ayda alacakları zam oranı kümülatif yüzde 19,5 olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca Toplu sözleşmedeki 4,5,6 ve 7'nci maddeler oy çokluğuyla, diğer maddelerin tamamı ise oy birliğiyle kabul edildiği biliniyor.

Kurul kararına göre memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak.

Enflasyonun bu seviyede seyretmesi durumunda memur maaşlarına ocak ayında minimum yüzde 53 oranında zam gelmesi bekleniyor. Maaş zam oranı + enflasyon farkı ve diğer faktörleri hesaplayan mutemetler ocak ayında yüzde 53'ün altında bir zam oranı olmayacağını belirtiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda çalışan memur ve işçilerin maaş artışlarına ilişkin "Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak" ifadesini kullanmıştı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum