Cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından mahkum rekoru

Avrupa Konseyi yıllık ceza istatistikleri yayınlandı: cezaevlerinde uyuşturucu satıcısı mahkum rekoru kırıldı.

Cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından mahkum rekoru
Editör: adalet.tv
30 Haziran 2023 - 13:39

Avrupa'da bulunan kapalı, açık ve yüksek güvenlikli cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısında, COVID-19 salgınıyla mücadele için alınan karantina döneminin sona ermesinden sonra artış yaşandı.

Yaklaşık 1 milyon mahkumun bulunduğu Avrupa cezaevlerinde, 2022 yılında mahkum sayısı yüzde 2,3 oranında arttı. Bu rakama ülkemiz ceza infaz kurumlarıda dahil.

Avrupa Konseyinin açıkladığı rakamlara göre; Ortalama olarak, Ocak 2021 tarihinden Ocak 2022'ye kadar geçen sürede hırsızlık suçundan kesinleşmiş hapis cezası almış olanların oranı yüzde 8,8 azalırken, en yaygın birincil mahkumiyet hala uyuşturucu (satıcı, üreten ve kullanan dahil) suçlarından tespit edildi ve uyuşturucu kaçakçılığı suçundan hüküm giyenlerin oranı yüzde 3,5 arttı.

Ceza infaz kurumlarında bulunan bütün hükümlü ve tuutukluların dörtte birinden fazlası uyuşturucuyla ilgili suçlardan hüküm giyen ülkeler sıralamasında, Avrupa'nın yeni uyuşturucu merkezi olarak tanımlanan Belçika tüm mahkumların yüzde 51'i ile birinci sırada yer aldı.

Ayrıca Belçika'yı yüzde 43 ile Letonya, yüzde 37 ile Azerbaycan, yüzde 32 ile Türkiye ve İtalya, yüzde 30 ile Malta, yüzde 28 ile Arnavutluk, yüzde 27 ile Danimarka ve İzlanda, yüzde 26 ile de Sırbistan izledi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum