Cezaevi personelinin çözülemeyen üniforma sorunu

Ceza infaz kurumlarında görev yapan infaz ve koruma memurlarının uzun süredir üniforma konusunda sorunlar yaşadığını daha önce haber olarak gündeme getirmiştik. Sorunun halen devam ettiği belirtiliyor.

Cezaevi personelinin çözülemeyen üniforma sorunu
Editör: adalet.tv
29 Ağustos 2023 - 14:27
Reklam
Kapalı kapılar ardından ceza infaz kurumlarında görev yapan infaz ve koruma memurları "üniforma" ile görev yapmaktadır. Üniformalar ise belli bir yönetmeliğe göre hazırlanıyor ve ceza infaz kurumlarında bulunan mahkumlar tarafından üretiliyor.

Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün katılımıyla yeni üniformalar tanıtılmış personel tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Renkleri ve tasarımı mesleğe değer katmış yeni üniformalar resmi olarak 15 Nisan 2020 tarihinde yönetmelik değişikliği ile resmiyet kazanmıştı. Ancak gelinen bu noktada yeni üniformalar çoğu kurumda personelini tam olarak giyilmediği, mont, yazlık tişört, kaban gibi istihkaklar ulaşmadığı biliniyor.

Açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin covid-19 kapsamında izinde olmaları nedeniyle üniformaların üretimi noktasında ciddi gecikmeler yaşanmıştır. Ancak herhangi bir tedbir alınmadığı ve covid-19 salgının yıllar önce bitmesi ve normalleşme süreci başlarken gerekli tedbir alınmadığı, geçen yıl bunun en önemli adımı bot üretiminin yapılamaması nedeniyle ihale çıkılarak 2022 yılı istihkakları YDS firmasına ihale edilmiş ve üretilen kaliteli botlar memurlara teslim edilmeye başlandı. Bot sorunu böylelikle çözüme kavuşturuldu.

YAZLIK ÜNİFORMA SORUNU

Yazlık üniformalar başta olmak üzere bazı istihkakların gelmediği, gelenlerin ise özellikle polyesterli tişört ve pantolonların çok sıcak yaz aylarında özellikle marmara, ege ve akdeniz bölgesinde görev yapan personelin sıcağın nem ile birleşmesi, aşırı tempolu bir şekilde görev yapan personelin cildinde tahriş, yanık ve terleme sonrası koku yaptığı, bu haliyle sosyal hayatta diğer insanlar ile iç içe olunduğu durumlarda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkardığı biliniyor.

PANTOLONLAR ÇOK GENİŞ

Pantolonların aşırı geniş olması özellikle yaz aylarında bot yerine kısa yazlık bot adı altında ayakkabı verilmesi görüntü açısından kötü bir görüntü meydana getirdiği, tişörtlerin kısalığı pantolon içinden çıkmasına yol açtığını infaz ve koruma memurları sosyal medya hesapları üzerinden açıklamışlardı.

Yazlık tişört istihkakı 2022 yılı verilmediği gibi 2023 yılı istihkakı yaz döneminin de bitmesi nedeniyle henüz üretim ve dağıtımın yapılmamıştır. İşyurtları yerine dışardan alımına gidilmesi yönünde karar alındığı ancak tekrar iş yurtlarına verildiği bu nedenle personelin yeni üniformaya geçmesi 3 yıl olmuş ancak tam anlamıyla Ceza İnfaz Kurumları Personeli İle Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Öğrencilerinin Kıyafet Yönetmeliği belirtilen istihkakları bir türlü tamamlanmadığı biliniyor.

Memurlara Yapılacak Giyim Yardımı Yönetmeliği 4.maddesi kapsamında "Giyecek yardımı kurum tarafından temin edilir ve ayni olarak verilir. Bu yardım karşılığında çek, kupon veya benzeri kağıtlar verilemez ve nakdi bir ödemede bulunulamaz. Ayrıca, bu yardım için memura fatura karşılığı bir ödeme yapılamaz..." infaz ve koruma memurları ile infaz ve koruma başmemurları ayni olarak giyim yardımı aldığı ancak kurum tarafından verilmediği için personel ücretini karşılayarak istihkakını tamamlamaktadır. Eski üniforma giyen personel kurum amirleri ile sorun yaşadığı hatta disiplin işlemi bile yapıldığı yönünde de bilgiler mevcut.

Çoğu memur alışveriş sitelerinden ücretini ödeyerek üniforma satın almaktadır.

Yıllardan beri infaz koruma memurlarının üniforması sık sık şikayetler doğrultusunda değiştirilmiş, yeni üniformalar gösteriş açısından görüntü olarak gerek mesleğin sosyal hayatta tanınırlığı açısından güzel olsa da kullanılan kumaş, kalitesiz işçilik nedeniyle üniformalar personelin üzerinde diğer kolluk güçleri gibi prestijli durmamaktadır. Umarız bu sorun kalıcı olarak çözüme kavuşturulur. adalet.tv / analiz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • İnfaz Koruma
    7 ay önce
    sahipsiz bir meslek, hiç bir sorunu çözüme kavuşmayan, çalışmaları bir türlü sonlanmayan meslek. bu zamana kadar 7 yargı paketi içerisinde infaz düzenlenmeleri olurken, infazın temel unsuru infaz ve koruma memurları gözardı edilip durdu. bir maddelik hakkı bile çok görüldü... verilen değer üniformanın kalitesinden belli.
  • Ali Can
    7 ay önce
    İnfaz koruma memurlarının hangi problemi çözülmüşte bu cozulcek tek sikintimiz üniforma imiş gibi lanse etmeyin lütfen sosyal haklar ve maddi sıkıntıları dile getirin yazıklar olsun böyle işe artık ya
  • davud
    7 ay önce
    yanlış anlamayın ama botlaryds falan değil. taban eski taban sadece yds markası basılmış. deri desen ayaş cezaevinin kalitesiz ürünü.
  • gokhan
    7 ay önce
    pantolonlar cuval gibi ayakkabıların bedei dar yazlıklar aşırı kalitesiz kışlıklar kısa lastikli bir uniforma bu kadar kötü kalitisiz olabilir