AYM, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararını iptal etti

Ceza yargılamalarının ciddi bir kısmında uygulanan ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’ düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

AYM, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararını iptal etti
Editör: adalet.tv
01 Ağustos 2023 - 11:18 - Güncelleme: 01 Ağustos 2023 - 11:22
Anayasa Mahkemesinden yargılamaları ilgilendiren önemli bir karar geldi. Anayasa Mahkemesi (AYM), ceza davalarının çoğunluğunda uygulanan ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)’ düzenlemesini iptal etti. Karar, 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yaptığı başvuruya ilişkin AYM’nin 1 Haziran 2023’te verdiği karar, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kararın verilmesini sağlayan başvuruda özetle, HAGB kararı verilmesinin mağdurlar açısından yeterli giderim sağlamadığı, faillerin cezadan muaf tutulmasına yol açtığı ve devletin kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme şeklindeki yükümlülüğünü yerine getiremediği belirtilerek kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştü.

HAGB uygulamasına dönük olarak, “Ceza yargılaması sonucunda verilecek mahkûmiyet hükmünün açıklanmasının belirli şartlara bağlı olarak ertelenmesini ifade etmektedir. Sanığa, hakkında HAGB uygulanmasını kabul edip etmediği hüküm aşamasına geçilmeden henüz yargılama aşamasındayken ve ileride sanık hakkında mahkûmiyet kararı verilme ihtimaline dayalı olarak sorulmaktadır” açıklaması yapıldı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • Ahmet
    8 ay önce
    Bırakın HAGB'yi denetimli-denetimsiz serbestliği kaldırın esasen. Cezanın caydırıcılığı da ceza da kalmadı. Adalet ve ceza sistemindeki çöküşün baş sebebi denetimli serbestlik ve çıkarılan ceza indirimleri ve aflardır.
  • BURAK BOZKURT
    8 ay önce
    BİNLERCE MASUM VAR HAKSIZ YERE İFTİRA ATILIP YATAN VAR
  • Başak Dizdar
    8 ay önce
    Anayasa Mahkemesi'nin kararıyl..Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla iptal edilen hükmün yürürlüğe giriş tarihi olan 1/8/2024 tarihinden itibaren, hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen kişilerin durumu belirsizlik içerisine girmiştir. Bu kişiler, cezalarının infaz edilip edilmeyeceği veya cezalarının düşürülüp düşürülmeyeceği konusunda net bir bilgiye sahip olamamaktadır. Yeni HAGB düzenlemesi gelip gelmeyeceği konusunda henüz bir bilgi bulunmamaktadır.
  • Mahir
    8 ay önce
    Asıl kaldırılması gereken denetimli serbestlik denen garabet. Suçlular elini kolunu sallaya sallaya dışarda cezalarını bitiriyor. Asıl rezillik adaleti yerle bir eden bu