AYM, bu hafta 2 önemli kanun teklifini değerlendirecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), çoklu baro düzenlemesini öngören kanun ile birlikte Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun yapılan bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptığı başvuruların ilk ön incelemesini 23 Temmuz Perşembe günü yapacağı açıklandı.

AYM, bu hafta 2 önemli kanun teklifini değerlendirecek
Editör: adalet.tv
20 Temmuz 2020 - 23:06
Reklam
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 23 Temmuz tarihinde (perşembe günü), gündem toplantısında Çoklu Baro Düzenlemesini Öngören Kanun ile bekçilerin yetkisini genişleten kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemi ile yakın zamanda TBMM'de vekilliği düşürülen Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunu ele alacakğı öğrenildi.

AYM, 23 Temmuz tarihindeki gündem toplantısından önce, Milli İstihbarat Teşkilatı tırları davasında verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onanarak kesinleşen eski CHP'li vekil Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunu görüşecek.
Hakkındaki hapis cezası kesinleştiği için milletvekilliği düşen CHP'li Enis Berberoğlu, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının" ihlal edildiğini öne sürerek Yargıtay yolu da karara bağlandığı için silsileyi takip ederek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi ayrıca aynı gün, halk arasında "çoklu baro düzenlemesi" olarak bilinen Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yine Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptığı başvurunun ilk ön incelemesini yapacak. Cumhuriyet Halk Partisi, kanunun 21 maddesinin iptalini istemişti. Ayrıca AYM aynı gün yapılacak genel kurul toplantısında , Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun bazı maddelerininin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle incelemesini yapılacak. CHP tarafından, kanunun bekçilere geniş ve keyfiliğe açık yetkiler tanıdığını öne sürerek kanunun 7 maddesinin iptali istenmişti.
Anayasa Mahkemesi'nin kamuoyunun ve medyanın yakından takip ettiği 3 önemli başvuru ile ilgili vereceği kararlar merakla bekleniyor.