Hükümetin seçim beyannamesinde cezaevleri ve adliyelerle ilgili hangi maddeler var?

Hükümetin, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için hazırladığı seçim beyannamesi kamuoyuyla paylaşılmıştı. Beyannamede yer alan maddeler arasında ceza infaz kurumları ve adliyeleri ilgilendiren kısımları sizler için derledik.

Hükümetin seçim beyannamesinde cezaevleri ve adliyelerle ilgili hangi maddeler var?
Editör: adalet.tv
22 Nisan 2023 - 13:30 - Güncelleme: 22 Nisan 2023 - 13:47
Geçtiğimiz günlerde "Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar Seçim Beyannamesi 2023" başlıklı beyannamenin ön sözünde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaleme aldığı "Türkiye Yüzyılı için milletimize ahdimizdir" yazısı yer almıştı.

İşkence ve kötü muameleye karşı sıfır tolerans: İşkence ve kötü muameleye karşı sıfır tolerans anlayışının benimsenmesine kararlılıkla devam edilecek.

İnsan haklarını koruma mekanizmalarının, işkence ve kötü muameleye karşı denetim ve önleme fonksiyonlarını daha etkin yerine getirebilmeleri için bağımsızlıkları güçlendirilecek.

Hakimler, Cumhuriyet savcıları, kolluk görevlileri ve ceza infaz memurlarının insan hakları eğitimleri, AİHM standartları çerçevesinde artırılacak.

Cezaevi koşulları, insan onur ve haysiyetini gözetecek, işkence ve kötü muameleyi önleyecek şekilde iyileştirilecek.

Tüm okullarda etüt imkanları yaygınlaştıracak, velilerin iş hayatıyla okul programları uyumlaştırılacak.

Adalet Reformu: Beyannamedeki "Adalet Reformu" başlığında, Türkiye Yüzyılı'nda, adaletin hızla tecellisine yönelik düzenlemeler yapılacak ve insan hayatını her türlü ihmal, tedbirsizlik ve suistimalden koruyan yeni uygulamalar hayata geçirilecek.

"Adalete Zahmetsiz Erişim" ilkesiyle adalete erişimi zorlaştıran düzenleme ve uygulamalar değiştirilecek, yargısal süreçler sadeleştirilecek.

Adliye bulunmayan ilçelerde adli hizmet irtibat noktası oluşturulacak. Ücretsiz aile avukatlığı sistemi getirilecek.

Koruyucu hukuk uygulamalarının geliştirilmesi kapsamında, "Hukuk ve Adalet" dersi ortaokul ve lise müfredatında zorunlu hale getirilecek.

Lekelenmeme hakkına, daha güçlü korunabilmesi için Anayasa'da yer verilecek.

Daha hızlı ve öngörülebilir adalet için, ihtisas mahkemelerinin sayısı artırılacak. Hakim ve Cumhuriyet savcılarının mesleğin başından itibaren ihtisaslaşmaları sağlanacak.

Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk teşkilatı kurulacak. Böylece polisin adli ve idari görevleri arasındaki ayrım kesin olarak belirlenecek, adli soruşturmaların etkinliği artırılacak.

Aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetten kaynaklanan suçların etkin şekilde soruşturulması amacıyla kurulan özel soruşturma büroları ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Ülke ve dünyadaki gelişmeleri dikkate alan, halkın ve avukatların ihtiyaç ve beklentilerine azami düzeyde cevap veren yeni bir Avukatlık Kanunu çıkarılacak.

Cezasızlığı önleyecek şekilde infaz sistemi yenilenecek. Cezaevine girdi-çıktı yapılmasına neden olan düzenlemeler değiştirilecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 7 Yorum
  • İKM
    1 yıl önce
    İnfaz ve Koruma Memurları için yapılacak tek şey Avrupa standartları doğrultusunda teşkilat ve meslek kanunu özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesi. başka bir eğitime gerek yok...
  • İnfaz Koruma
    1 yıl önce
    İnfaz Koruma Memuru hayat şartları altında ezilirken , sürekli ailesinin geçimini nasıl karşılayacağını düşünürken cezaevi içerisinde verimli çalışması nasıl beklenir. Öncelikli olarak infaz Koruma memurlarının ekonomik şartlarının düzeltilmesi lazım. Sonrası kendiliğinden gelir…
  • E.Y.
    1 yıl önce
    Personele de insan onuruna yakışır değer verseniz. Son anda taslaktan çıkartarak onuruyla oynamasanız. Hak ettiği 3600 ek göstergeyi verseniz. Maaşlarında iyilaştirme yapsanız. Meslek kanunu çıkarsanız. Başmemurları başmemur olduklarına pişman etmekten vazgeçseniz. Bu kadar haksızlık yapılmaz yazık. Ben bir başmemur olarak bana yaptıkları haksızlıktan dolayı hakkımı helal etmiyorum. Bu dünyada alacak gücüm yok ama öbür dünyada eşit olacaz kimler hakkıma girdiyse, kim seyirci kaldıysa, kim koltuk sevdasına sessiz kaldıysa, ülke yönetip kim bu durumdan bihaberse hepsinden hakkımı alacam.
  • Davud
    1 yıl önce
    Mahkum da mahkum yeter yahu. Lan orada çalışanlarda insan, onların hakkı ne olacak hiç düşündünüz mü? İnşallah liyakat sahibi kişiler gelir de mahkum seven bu kişiler hemen gider.
  • İNFAZ VE KORUMA MEMURU
    1 yıl önce
    Her zamanki gibi mahkumun rahatını baz alan bir anlayış. Cezaevi Personelini sürekli sümenaltı yapan bir hükumet istemiyoruz. 20 senedir görmemezlikten gelip istenilenlere 2 el kaldırarak reddedip oy içinde bu parti gelmesin. Cezaevi personeli unutmaz..! Unutturmaz...!
  • mazlumun ahı
    1 yıl önce
    yine personele bir şey yok daha fazla çalışma daha fazla mobbing daha az maaş var yazık!!
  • Cybernetic
    1 yıl önce
    Bu yenilikleri uygulayacak kişileri "en düşük memur maaşı" na tabi tutup verim bekliyoruz..