Adalet çalışanları özlük haklarında iyileştirme bekliyor

Adalet Bakanlığına bağlı çeşitli birimlerde çalışan memurlar sosyal medya üzerinden çeşitli platformlarda özlük haklarına ilişkin taleplerini sürekli dile getiriyorlar.

Adalet çalışanları özlük haklarında iyileştirme bekliyor
Editör: adalet.tv
24 Temmuz 2020 - 11:54
Reklam
Adalet Bakanlığı personelleri özlük haklarında iyileştirme bekliyor, özellikle sözleşmeli personelin kadro talebi sık sık Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül'e yöneltilen taleplerin başında geliyor. Son olarak MHP Milletvekili Olcay Kılavuz TBMM'ye bu konuda kanun teklifi vermişti.
Adalet; yani adil olma, hak ve hukuka uygunluk, hak ve hukuku gözetme ve yerine getirme doğruluktur.  Bir teşkilat başkalarına adil olurken başkalarının hak ve hukukunu gözetirken, kendi çalışanlarının da hakkını gözetmelidir.
Adaletin tecelli etmesi için gecesini gündüzüne katan, bayram tatil demeden 7 gün 24 saat görevlerinin başında her kanun değişikliği nedeniyle mevcut olan iş yükünün giderek artması adalet çalışanlarının gün geçtikçe yıpranmasına yol açtığı görülmektedir.
Bilindiği üzere yine zor bir görevi ifa eden toplumun huzuru ve güvenliği için 7 gün 24 saat görev yapan ceza infaz personeline 25 Ağustos 2017 tarihinde 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ceza infaz kurumlarında görev yapan personele fiili hizmet zammının (yıpranma payı hakkı) verilmiştir. 
Adalet çalışanları iş yükünün fazlalığı ile mücadele ederken, aynı zamanda nöbet tutulması gibi fazla çalışmakta bu fazla çalışmalar ne yazık ki ailesi ile vakit geçirmek yerine işlerini bitirmek için harcamaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 17. Maddesi; "Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir." 
Anayasa'nın 20. Maddesi; "Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir." 
Anayasanın 41. Maddesi;  "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar."
Anayasanın 55.maddesi ; " Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır."
Adalet çalışanları anayasa ile tanınmış haklardan bazı kamu personeline verilen önceliklerin kendilerine de verilmesini, yaptıkları işin önemi ve riski bir yana iken göstermiş oldukları fedakarlığın karşılığının verilmesi, yani adalet çalışanları değer ve itibar görmek istediğine dair mesajlarını sosyal medya hesapları üzerinden dile getiriyorlar.
Adalet çalışanları darbe girişimi, yargı paketlerinin yürürlüğe girmesi ve uygulaması, ülkemizi ve dünyayı saran salgın gibi durumlarda ve hatta adli tatilde bile görevlerinin başında adaletin tecelli etmesi için çalışırken, göz ardı edilmek istemiyorlar.  
Her ünvan ve pozisyondaki tüm adalet çalışanları (adliye, icra daireleri, adli tıp, cezaevi, denetimli serbestlik vb.) yıprandıklarını, özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi, sözleşmeli personelin kadroya alınması ile görevde yükselme sınavlarında sözlü sınav puan sisteminde değişiklik yapılmasını talep ediyorlar.