7. Yargı Paketi TBMM'ye geliyor

Uzun süredir merakla beklenen 7. Yargı Paketi bu hafta içerisinde TBMM'ye gelecek. Paketin içerisinde yüzlerce madde yer alacak.

7. Yargı Paketi TBMM'ye geliyor
Editör: adalet.tv
05 Şubat 2023 - 16:13
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 7. Yargı Paketi'nde en önemli detaylardan biri de infaz ve koruma memurlarına yapılması beklenen iyileştirme maddesi. Paketin taslak metninde yer alan maddenin de yasalaşması bekleniyor.

TV100 ekranında yayınlanan Pınar Işık Ardor'un sunduğu Pazar Siyaseti'nin bu haftaki konuğu AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan paketle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: Bu hafta bir de çok önemsediğim 7. Yargı Paketi'ni Meclis'e getirmeyi planlıyoruz. Çalışmaları tamamlandı. Meclis'e sunacağız.

Bu yargı paketi 40 madde halinde olacak. Mesela arabulucuk Türkiye'de çok kıymetli bir kurum haline geldi. Uzun sürecek davalar bu şekilde bir ayda bitiyor. Mahkemelerin iş yükünün azalması için arabuluculuk alanlarını genişletmek istiyoruz. 20 yılı aşmış tüm avukatlarımıza arabulucu olma imkanı veriyoruz. Bu çok kıymetli bir adım mesela. Uyuşturucuda ceza artacak, tedavi şartı getirilecek.

Ev hacizlerinde normalde icra müdürü yetkilidir. Şimdi icra müdürünün kararınını yargıca sorma zorunluluğu getiriyoruz. Artık hakim kararıyla haciz yapılabilecek diyoruz. İkincisi, önceden örneğin iki televizyon varsa evde ikisinin de alınması şartı vardı. Ama şimdi ortak kullanımsa hiçbirini alamama şartı getirilecek. Ortak kullanımdaki eşyalara el konulamayacak. Ev hacizleri zorlaşacak.

Bilindiği üzere 7. Yargı paketi taslak metninde infaz koruma memurları için ciddi bir ek iyileştirme çalışması yapıldığı ortaya çıkmıştı.

TASLAK METİN DETAYI

Madde 46: Ceza infaz kurumları ve Denetimli serbestlik müdürlüklerinde fiilen görev yapan infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurların her ay 6000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık kat sayı ile çarpımı sonucunda bulunan aylık tutarda ek ödeme yapılır. Bu ek ödeme kapalı ceza infaz kurumlarında görev yapan personele 8000 gösterge rakamı üzerinden ödenir. Ek ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabii tutulamaz. Her ne şekilde olursa olsun başka bir ödemenin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Gerekçesi: Maddeyle Ceza infaz kurumları ve Denetimli serbestlik müdürlüklerinde fiilen görev yapan infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarına çalışma koşulları ve iş yükü nazara alınarak her ay ek ödeme yapılması ön görülmektedir; Çalışma koşullu itibariyle kapalı ceza infaz kurumlarında görev yapan personele açık ceza infaz kurumlarında görev yapanlardan daha fazla tutarda ek ödeme yapılması hüküm altına alınmaktadır.

ARTIŞ NE KADAR OLABİLİR

Mevcut sisteme göre 6000 gösterge 2001 TL, 8000 gösterge ise 2668 TL’ydi. Memur maaşlarına yapılan yüzde 25 zam oran ile bu göstergelerde de yüzde 25'lik artış olacak. Maaşlara yansıtılacak ek ödemelerden sadece damga vergisi kesilecek.

(Tasarıya bu haliyle bakarak ince hesap yapmak çok zor. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra net rakamlar telaffuz edilebilir.)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • ŞEHRİBAN GÜLÇİN
    1 yıl önce
    AÇIK CEZAEVİNDEN İZİNE AYRILAN MAHKUMLAR CEZAEVİNE GERİ DÖNSÜN. MAHKUMUN YERİ CEZAEVİ
  • Elcobra
    1 yıl önce
    40 maddeden bahsediyor. Taslak metnindeki bazı maddeler çıkarılmış . Bakalım haftaya verilmiş sözler tutulacakmi gorecegiz
  • Kartal Yılmaz
    1 yıl önce
    Bakanın son açıklamasında, sorunu genel ele alacaz tüm personel için adalet hizmetleri sınıfı falan filan ama inşallah yanilirim olur...
  • Ad
    1 yıl önce
    Sonunda isteklerimiz gerçek mi olucak göreceğiz heyecan ve sabırsızlıkla bekliyoruz İKM..