Yeni yargı paketinin TBMM'ye gelmesi bekleniyor

Yeni yargı paketi olarak belirtilen düzenlemenin TBMM'ye gelmesi bekleniyor.

Yeni yargı paketinin TBMM'ye gelmesi bekleniyor
Editör: adalet.tv
11 Ocak 2024 - 12:34 - Güncelleme: 11 Ocak 2024 - 12:42
Yeni yargı paketinde adliye ve ceza infaz kurumlarında görev yapan memurların özlük haklarını ilgilendiren bir ek madde bulunmayacak.

"ADALET BAKANI'NIN YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI"

Yargı Reformu Strateji Belgesini beklemeden önce kanunlaşması gereken hususlar bulunduğunu ifade eden Bakan Tunç, "Şunu ifade edebilirim, 60'tan fazla maddeden oluşan bir paket söz konusu, taslak söz konusu. Milletvekillerimiz bunlara yenilerini ilave edebilir ya da uygun görmeyebilir. Takdir onların." dedi.

Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması noktasında kamuoyunda büyük bir beklenti bulunduğunu, bu beklentinin karşılanması gerektiğini dile getiren Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suç, işleyenin yanına kar kalmaması lazım. Yani 2 yılın altında cezaya hüküm giyen biri, koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestliği de dikkate aldığımızda hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye oluyor. Bu da toplumda bir cezasızlık algısına neden oluyor. Bu anlamda denetimli serbestlik süresini otomatik 1 yıl şeklinde değil de bir oran getirerek, beşte 1 olabilir, bu tabii milletvekillerimizin takdirindedir. 1 ay cezası olanın bile 12 gün cezaevinde kalması gerekir diye düşünüyoruz. Bu bizim katıldığımız toplantılarda hep dile getirildi. Yine 2 yıl ceza alan birisinin özellikle koşullu salıvermesi 1 yıl. 1 yılın beşte biri denetimli serbestlik olduğunda da en az 9-9,5 ay gibi cezaevinde kalması, özellikle cezasızlık algısının ortadan kaldırılması açısından önemli diye düşünüyoruz. Teklif yasalaştığında cezası 5 yılın altındaki suçlar bakımından, bu suçları işleyenler bakımından cezaevinde kalma durumu söz konusu olacak."

- Ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezaevine girmesi beklenen binlerce hükümlü ve sivil vatadandaşı yakından ilgilendiren yeni yargı paketinin önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesi bekleniyor.

- Yargı paketinin detaylarıyla ilgili olarak ulusal basında her gün yeni haberler çıkıyor. Yeni yargı paketinin en önemli maddesi ise ikinci kez mükerrir hükümlülere "af" niteliği taşıyan infaz aşamasındaki indirim oranın 4/4'den 4/3'e güncellenerek açık cezaevine ayrıla, koşullu salıverilme gibi hakların sağlanması olarak gösteriliyor.

- Bilindiği üzere ''Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif Taslağı'' için sona yaklaşılıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada "Şunu ifade edebilirim, 60'tan fazla yeni maddeden oluşan bir paket söz konusu, taslak söz konusu. Milletvekillerimiz bunlara yenilerini ilave edebilir ya da uygun görmeyebilir. Takdir onların" çalışmanın yoğunluğu ifade edilmişti.

"YENİLİKLER NELER"

- Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılmış ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla AYM'de derdest olan bireysel başvurular ile AYM'nin incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verdiği bireysel başvurular bakımından da Tazminat Komisyonu'na başvuru imkanı getirilmesi sağlanacak..

- Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarının hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak belirlenen 30 TL, 100 TL'ye yükseltilecek.
- Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılacak.
- 24 Ocak 2024 tarihi itibarıyla evlenen kadınlar, eşinin soyadı yerine artık yalnızca kendi soyadını taşıyabilecek.

- Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden 0 ile 6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlar, maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler ve 70 yaşını bitirmiş olanlar, koşullu salıverilme için cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten (DS) yararlanabilecek.
- Ulusal basında geniş yer bulan ve her kesimin tepkisini çeken "kadına şiddetle mücadele" kanununda düzenlenen zorlama hapsine itiraz yoluna ilişkin düzenleme yapılacak.

- Anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davasını açma imkânı tanınacak.
- Çocuk evlat edinenlerin adları, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek.
- 1 Nisan 2024 tarihinden sonra verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek.

- Ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak. Böylelikle, her bir hükümlü cezasının en az yüzde 40'ını cezaevinde çekecek.
- Ceza infaz kurumunad bulunup, Denetimli serbestliğe ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin süresi 3 yılla sınırlandırılacak.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • İlhan Özakyıldız
    3 ay önce
    Bir hata uğruna 4/4 cezasını çekmekte olan babam beni ve geride bıraktığı 4 çocuğu , eşi ve yaşlı annesi , babasından mahrum durumundadır. En küçük kardeşim 9 yaşındadır. Sizlerin affına sığınarak lütfen 4/4ler için bir düzenleme yapmanızı rica ediyorum sayın bakanım. Allah'tan sonra sizlere sığındık sizlere güvendik. Biz babamızı yanımızda istiyoruz bakanım. 4te4'ler için düzenleme yapılmasını ve bütün kader mahkumlarımız için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
  • Cy
    3 ay önce
    4/4 ler indirim niye? Hani cezasızlık algısı ortadan kalkacaktı?
  • İbrahim nalbant
    3 ay önce
    Sizde istiyorsunuzki insanlar çürüsün insanlar hata yapabilir hata insanlar için önemli olan onları içerde çürütmek değil topluma kazandırıcı projeler yapmak içerde olanlar bu vatanın evladı senin ailenden biri olmayabilir ama bi komşunun evladının başıma gelebilir hasbel kader seninde başına gelebilir hapishanede suçsuz yere yatan binlerce insan var yargılanmalar adil değil bunu herkes biliyor ve her insan ikinci bi şansı hakeder türkiyede cezasızlık diye birşey yok aksine delilsiz bu kadar yüksek ceza verilen tek ülke türkiyedir bir insana 15-20 sene ceza vereceksen elle tutulur bi delilin olması lazım bu devletin polisi garibanları sokakta bi gramla yakalayıp uyuştucu satıcısı yapıyor eğer gerçekten namuslu serefli bir polisse bi gramla değil kiloyla tonla yapan insanların peşine gitmelidir