Torba kanun teklifi Meclis'e gelecek, infaz ve kira düzenlemesi de var

AK Parti'nin TBMM'ye yeni bir torba kanun teklifi vermeye hazırlandığı öğrenildi. Toplam 16 maddeden oluşması beklenen kanun teklifiyle 31 Temmuz'da sona erecek Covid-19 izni kalıcı hale getirilmesi bekleniyor.

Torba kanun teklifi Meclis'e gelecek, infaz ve kira düzenlemesi de var
Editör: adalet.tv
07 Temmuz 2023 - 19:40
AK Parti ve hukukçuların uzun zamandır üzerinde çalıştığı yeni torba kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlanıyor.

Alınan bilgiye göre; torba kanun teklifinde Covid-19 ile ilgili de kararlar yer alıyor. Covid-19 izninden yararlanan açık ceza infaz kurumunda kaydı bulunan hükümlü sayısının 128 binin üstünde olduğu biliniyor. Covid-19 izni uygulamasından yararlanarak dışarıda bulunanlar cezaevine geri çağrılmayacak. Belli suçlarda 3-4 yıl hapis cezası alan mahkumların tahliyesinin de önü açılacak.

Torba kanun düzenlemesiyle Ceza İnfaz Kanunu'na kalıcı bir madde eklenmesi gündemde. Uyuşturucu, terör, cinsel istismar gibi önemli suçlar haricinde, belli suç tiplerinde 3 ya da 4 yıl cezası kalan ve zaten dışarda hayata karışmış olan mahkumlar tahliye olacak. Daha önce denetimli serbestlik veya Covid-19 izni nedeniyle tahliye edilenler de cezaevine geri çağırılmayacak. Düzenlemeden 100 bine yakın hükümlünün yararlanması bekleniyor.

Hükümlülerin tahliyesine İdare Gözlem Kurul'ları karar verecek. Mahkumların karnelerini inceleyecek komisyon, hükümlü uyumlu mu, hizmetlere desteğe iş birliğine uygun mu, mahkum ıslah olmuş mu tüm bunları değerlendirecek. Son olarak hükümlü dinlenerek tahliyeye ilişkin karar verilecek. Bu sistem 2 yıldır başarılı bir şekilde uygulanıyor.

16 maddeden oluşan kanun teklifinde yüzde 25 kira artış sınırının devam etmesine yönelik düzenleme de yer alacak. Kanun teklifiyle ilgili olarak ulusal medya da benzer haberler çıksa da içeriği konusunda resmi bir bilgi henüz kamuoyu ile paylaşılmadı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum