Şeker Portakalı kitap konusu nedir

Şeker Potakalı kitap özeti yazımızda.

Şeker Portakalı kitap konusu nedir
Editör: ne nedir
08 Mayıs 2023 - 17:12 - Güncelleme: 08 Mayıs 2023 - 17:22
Reklam
Şeker Portakalı kitap özeti - Şeker Portakalı, Şeker Portakalı kitap konusu, Şeker Portakalı kitabu ne anlatıyor, Şeker Portakalı kısa özet, Şeker Portakalı kitabı alıntılar, Şeker Portakalı kitabı yazarı, Şeker Portakalı Zeze.

Jose Mauro De Vasconcelos'un bu kitabı başyapıtı olarak kabul edilir. 5 yaşındaki Zeze, yaramaz bir çocuktur. Ve oldukça merakli ve öğrenmeyi sever. Etrafındakilere sürekli sorular sorar. Okuma yazmayı kendi kendine öğrenmiştir.
Oturduğu yerde sürekli yaramazlık yaptığı ve komşuların eşyalarına zarar verdiği için babasına sürekli şikayet gelir. Babası da Zeze'yi döver. Oldukça yoksul oldukları için Zeze ve kardeşleri Noel'i istedikleri gibi kutlayamaz. Zeze, hediye için ayakkabılarını kapının önüne koyar ama babası işsiz olduğu için hediye alamaz. Babasının üzüldüğünü gören Zeze, çalışmaya başlamaya karar verir ve ayakkabı boyamaya başlar. Kazandığı parayla babasına hediye almak ister.
Annesi de evin geçimine katkı sağladığı için ev iş arası oldukça yorulur ve onunla ilgilenemez. Genelde onunla ablaları ilgilenir. Zeze bir gün buradan başka bir eve taşınacaklarını öğrenir. Yeni evlerinin bahçesindeki portakal fidanına Minguinho ismini koyar. Onun yanında saatlerce oturup merak ettiklerini sorar, ona hayallerini anlatır. Kİmse inanmasa da Zeze, onunla konuşur.

Mahallesinde sinirli biri olan Manuel Valaderes'in arabasının arkasına takılır bir gün. Manuel Valaderes farkeder ve çok kızar. Zeze ondan çok korkar ve olduğu yerden geçmez. Zeze'yle bir gün karşılaşan Manuel Valaderes onun iyi olmadığını nalar ve eczaneye götürüp onunla ilgilenir. Bundan sonra Zeze'nin en yakın arkadaşı olur. Manuel Valadere'in kızı uzakta olduğu ve başka kimsesi olmadığı için sürekli birlikte vakit geçirirler.
Zeze, dersteyken Manuel Valaderes'in arabasına tren çarptığını öğrenir. Birde yol yapımı nedeniyle bahçedeki şeker portakalı fidanının kesileceği söylentisini duyar. Manuel Valaderes ölmüştür. Zeze öğrendikten bunları öğrendikten sonra kendine gelemez, hastalanır. Ailesi sebebini bilmediği için ne yapacacaklarını bilemezler. Zamanla Zeze iyileşir, maddi olarak durumlarıda iyidir ama kalbi hiç iyileşmez.

Şeker Portakalı kitabından alıntılar
Öyle değil. Kastettiğim onu kalbimde öldürmek. İyiliğini istemekten vazgeçmek. Derken bir gün ölüp gidecek.

Daha anlatsana, dedim.
Hoşuna mı gitti.
Hem de çok. Seninle sekiz yü elli iki bin kilometre boyunca hiç durmadan laflamak isterdim.

Hiç korkma. Öyle uzaklara gitti ki dönüş yolunu bir daha asla bulamayacak.

Küçük çocuklara her şeyi neden anlatmak gerek?
Hakikaten de sevgili Portuga, bana her şeyi çok erken anlattılar.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum