İnfaz koruma memurlarına sendika hakkı için gözler AYM'de

İnfaz koruma memurlarına sendika hakkı için gözler AYM'de çevrildi. AYM'nin kararı açıklaması bekleniyor.

İnfaz koruma memurlarına sendika hakkı için gözler AYM'de
Editör: adalet.tv
19 Ocak 2024 - 10:39 - Güncelleme: 19 Ocak 2024 - 10:51
Bilindiği üzere ülkemizde kolluk kuvvetleri (polis, asker, jandarma, bekçi vb.) sendikaya üye olamıyor. Ancak bu dezavantaj Emniyet Hizmetleri Sınıfında yer almaları nedeniyle özlük haklarında yaşanacak kayıpları önlüyor.

Emniyet Hizmetleri sınıfında yer almayıp, büro personeli gibi Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer alan ancak yeri geldiğinde çevik kuvvet polisleri ile aynı robocop kıyafetini giyen, normal günlerde işe gidip gelirken üniforma kullanan infaz ve koruma memurları sendikaya üye olamıyor.

Hukuki olarak meydana gelen "arada kalmışlık" durumu infaz ve koruma memurlarının özlük haklarının gelişmesine engel teşkil ediyor. Göreve yeni başlayan düz bir memur ile yıllardır görev yapan infaz koruma memuru arasında çok küçük farklar bulunuyor.

İnfaz ve koruma memurları "bizi ya Emniyet Hizmetleri Sınıfına alın, ya da sendika kurmamıza, sendikaya üye olmamıza izin verin" diyorlar.

Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde infaz ve koruma memurlarının Emniyet Hizmetleri Sınıfına geçmesi konusu defalarca TBMM'ye gelse de herhangi bir netice alınamadı.

Uzun yıllardır ceza infaz kurumunda görev yapan infaz koruma memuru Mustafa Balık öncülüğünde başlatılan sendika kurma adımları geçtiğimiz yıllarda yargıya taşınmıştı.

Anayasa Mahkkemesi 18/01/2024 tarihinde bu konuyu gündemine aldı. AYM'nin konuyla ilgili olarak nihai kararı vermesi bekleniyor.

Aslında infaz ve koruma memurlarının beklentisi sendika kurabilmek veya sendikaya üye olabilmekten ziyade Emniyet Hizmetleri Sınıfına geçmek. Umarız bu konularda 2024 yılı milat olur ve infaz koruma memurları 100 yıla yakın bir süredir sabırla bekledikleri ve hak ettikleri özlük haklarına kavuşurlar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • infaz koruma
    2 ay önce
    Ne oldu bu iş hiç ses çıkmadı
  • İKM
    3 ay önce
    Ceza infaz kurumları personeline örgütlenme hakkı verilirse... mobbing, personele güvence, özlük haklarında iyileştirme gibi sorunların dile getirilmesine katkı sağlayacaktır.
  • becayiş
    3 ay önce
    3 meslek gurubuna terör saldırısı oluyor: İKM POLİS ASKER Ama gel gör ki İKM'nin özlük hakkı düz memur ile aynı...
  • MERASİM TÖRENİ
    3 ay önce
    SENDİKA HAKKI GELİRSE LÜTFEN YANDAŞ SENDİKALARDAN UZAK DURALIM )) ZATEN O BİLİNÇTENDOLAYI ÖZLÜK HAKKI ALAMADIK YILLARDIR ....
  • davud
    3 ay önce
    kesinlikle katılıyorum. sendika kurulması konusunda hakkımızı savunan ve bu işi hal eden tek kişi mustafa balık ve arkadaşlarıdır.