İmam hatipliler, lise hazırlıkta öğrendikleri Japoncayı yerinde deneyimledi

- Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı Genel Koordinatörü Mehmet Yolcu: - "Ticarete atılanlar, din görevlileri, memurlar bu öğrencilerden çıkacak" - İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi Kurucu Müdürü Mücahit Kıbrıs: - "Öğrencilerimiz, Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilere katkı sağlayacak"

İmam hatipliler, lise hazırlıkta öğrendikleri Japoncayı yerinde deneyimledi
Editör: AA
05 Şubat 2023 - 13:42
AHMET FURKAN MERCAN - Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfının (MÜSDAV) "Çelebi Programı" ile Japonca öğrenen ve sömestir tatilini Japonya'daki eğitim kampında geçiren imam hatip lisesi öğrencileri, sertifikalarını aldı.

Japonca hazırlık programının uygulandığı İstanbul Üsküdar İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi (İHL) öğrencileri, sömestir tatilini MÜSDAV'ın Çelebi Programı kapsamında Tokyo'da düzenlenen eğitim kampında geçirdi.

Kampa katılan 59 lise öğrencisi, 80 saatlik Japonca dil eğitimi aldı, Tokyo sokaklarında Japonca pratiği yaptı ve yerel eğitim kurumlarının yanı sıra kültürel mekanları ziyaret etti.

Kampın son gününde öğrenciler, Tokyo Camisi Diyanet Türk Kültür Merkezinde düzenlenen ve Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen'in katıldığı kapanış töreninde sertifikalarını aldı.

Törende lise 9. sınıf öğrencisi İsmet Efe Topuz, 2013'te vefat eden ses sanatçısı Müslüm Gürses'in "Seni Yazdım" parçasının Japoncasıyla "karaoke" yaptı.

- "Zihinlerindeki Japonya'yı gördüler"

MÜSDAV Genel Koordinatörü Mehmet Yolcu, törenin ardından, başkent Tokyo'da 15 Ocak-4 Şubat'ta yapılan sömestir kampına yönelik AA muhabirine konuştu.

Yolcu, vakfın Müslümanların azınlık olarak yaşadığı bölgelere yönelik İslam'ın barış ve esenlik mesajını ulaştırmayı hedefelediğini ifade etti.

Türkiye'de, İTO Marmara Anadolu İHL'nin Japonca hazırlığı olan tek okul olduğunu belirten Yolcu, öğrencilerin yabancı dili yerinde tecrübe etmesini "ufuk açıcı" olarak niteledi.

"(Öğrenciler) Zihinlerindeki Japonya'yı gördüler." diyen Yolcu, "Ticarete atılanlar, din görevlileri, memurlar bu öğrencilerden çıkacak, bu vesileyle hedef belirleyecekler." değerlendirmesini yaptı.

- "Yetişmiş, kaliteli insan ihtiyacı"

İTO Marmara Anadolu İHL Kurucu Müdürü Mücahit Kıbrıs da okulun "proje İHL" olduğunu, Japonca hazırlık bölümünün 3 yıl önce açıldığını, okulda yabancı dilin konuşulduğu bir atmosfer oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu atmosferi, yurt dışı dil etkinlikleriyle zenginleştirmeye çalıştıklarını ve ilk mezunları iki yıl sonra vereceklerini belirten Kıbrıs, "Araştırdığımıza göre hazırlık sınıfı mahiyetinde Japonca eğitimi verilen başka bir lise yok." dedi.

Çelebi Programı vasıtasıyla geldikleri Tokyo'da 80 saate yakın dil eğitimi etkinlikleri yapıldığını ve Tokyo'nun tarihi ve teknolojik merkezlerini ziyaret ettiklerini anlatan Kıbrıs, öğrencilerin Japonca dil eğitimini geliştirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Kıbrıs, mezunların ilahiyatın yanı sıra tıp, hukuk, mühendislik, işletme gibi alanları tercih edebileceklerini kaydederek, "Öğrencilerimiz geniş kapsamlı bir çerçevede Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilere katkı sağlayacak yetişmiş, kaliteli insan ihtiyacına cevap verebilir." şeklinde konuştu.

Lise eğitimi için İTO Marmara Anadolu İHL'yi tercih etmeyi düşünenlere seslenen Kıbrıs, "Japonca okumak, belki üniversiteyi Japonya'da okumak isteyenler, Japoncasını geliştirmek için Marmara İHL'de yoğunlaştırılmış Japonca hazırlık bölümüne gelebilirler." dedi.

- Japonca "Seni Yazdım"

Öğrenci İsmet Efe Topuz ise Türkiye'de pek Japonca konuşma fırsatı bulamadıklarını ancak Tokyo'daki dil kampı fırsatıyla dil seviyelerini ilerlettiklerini söyledi.

Vakit geçirdikleri Tokyo Camisi'nin sıcak ortamından etkilendiğini belirten ve hayalini "asker olmak" olarak tanımlayan Topuz, "Kariyer planımda Japonya'da okumak yok. Ancak arkadaşlarımdan Japonya'da üniversite okumak isteyenler var." dedi.

Öte yandan, kampa katılan öğrencilerden oluşan koro, sertifika töreninde Japon sanatçıların çalgıları eşliğinde, merhum Barış Manço'nun şarkılarını da seslendirdi.

- Çelebi Programı

Çelebi Programı, MÜSDAV, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü işbirliğinde ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği desteğiyle 2020'de başladı.

Almanca, Çince, Farsça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça ile toplamda 8 dili kapsayan programa, bu dillerde eğitim veren 5 farklı ildeki 13 imam hatip okulundan 750'yi aşkın öğrenci katılıyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum