İkinci kez mükerrir olan cezalarda en fazla yapılan yanlışlıklar neler?

İkinci kez mükerrir cezalarla ilgili mahkemeler tarafından en fazla yapılan hatalar ve gözden kaçan detayları sizler için derledik.

İkinci kez mükerrir olan cezalarda en fazla yapılan yanlışlıklar neler?
Editör: adalet.tv
13 Temmuz 2023 - 20:29
1. İkinci Kez mükerrirlik (4/4) kararı verilirken mahkemelerin en fazla yaptıkları hatalar neler? Yargıtay’ın bile dikkatinden kaçabilen bu basit hataları bütün yönleriyle ele alacağız.

2. İlçe adliyelerinde çocuk mahkemesi bulunmaması nedeniyle Asliye ceza mahkemelerinde yapılan SSÇ yargılamalarının sehven tekerrüre esas alınması. Dosyada SSÇ ibaresi aranmaksızın yaş - suç tarihi her dosyada eşleştirilmelidir.

3. Terör suçlarında uygulanan TCK 58/9’un başka suçtan mükerrirlik gibi algılanarak sonradan işlenen suçta ikinci kez mükerrir olarak hüküm kısmında belirtilmesi.

4. Tekerrüre esas alınan cezanın kesinleşme tarihinin ikinci kez mükerrir olarak ele alınan ilamın suç tarihinden sonra olması. (TCK 58/1) çok sık hata yapılan bir durumdur.5. Taksirli suçların sehven kasıtlı suçlara tekerrür olarak uygulanması ve kapatılan askeri mahkemeler yerine sivil mahkemelerin vermiş olduğu askeri suçlara ait cezaların (kasıtlı suçlara) sehven tekerrüre esas alınması.

5. Taksirli suçların sehven kasıtlı suçlara tekerrür olarak uygulanması ve kapatılan askeri mahkemeler yerine sivil mahkemelerin vermiş olduğu askeri suçlara ait cezaların (kasıtlı suçlara) sehven tekerrüre esas alınması.

6. Beş yıl veya daha az süreli hapis ya da APC mahkumiyeti halinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl, geçtikten sonra işlenen suçlar tekerrüre esas alınmaz. Bihakkın kontrolü mutlaka yapılmalıdır.

7. 28/04/2014 tarihinden sonra (6545 S.Y.)  işlenen uyuşturucu ticareti ve cinsel suçlarda uygulanan denetimin farklı bir suçtan kaynaklanıyormuş gibi algılanması. (108 madde)

8. Uzlaştırma kapsamında veya başka bir nedenle infazı duran bir suçun halen tekerrüre esas alınıyor olması. Böyle binlerce dosya mahkemelerden talep edilen ek karar ile düzeltildi.

9. Yukarıda belirtmiş olduğumuz konular sıkça karşılaşılan durumlardır. Kişi hakkında tekerrürlük uygulanırken sabıka kaydı ve diğer ilamlara ait; gerekçeli karar, ek karar ve İstinaf / Yargıtay kararları mutlaka kontrol edilmelidir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum