Hakim ve savcı maaşlarına 19 bin TL zam yapılacak

Hakim ve savcıların uzun süredir beklediği karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Karar ile maaşlarda 19 bin TL'ye kadar artış olması bekleniyor.

Hakim ve savcı maaşlarına 19 bin TL zam yapılacak
Editör: adalet.tv
30 Ocak 2024 - 10:08
Geçen yıl yürürlüğe giren ancak büyük tepki toplayan kararla ilgili yeni gelişme yaşandı. Yargıtay ve Danıştay üyelerinin, ek tazminat miktarlarında dikkate alınan gösterge rakamının 15 binden 40 bine yükseltilmesini içeren kanun hükmünün iptaline dair karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İptal gerekçesinde ise "İtiraz konusu kuralla ek tazminat miktarlarında dikkate alınacak gösterge rakamı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri için (15.000)'den (40.000)'e yükseltilirken bu artıştan birinci sınıf hakim ve savcıların yararlandırılmamasının farklı muamele teşkil ettiği açıktır" ifadesi kullanıldı.

19 BİN TL'YE KADAR ARTIŞ BEKLENİYOR

Yapılacak yeni düzenleme ile hakim ve Cumhuriyet savcılarının maaşlarında 19 bin TL'ye kadar artış yapılması bekleniyor. Düzenlemenin 6 ay içerisinde yapılması bekleniyor.

AYM tarafından oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesinden; "Yargıtay ve Danıştay üyelerinin birinci sınıf hakim ve savcılardan tamamen farklı bir statüde olması sonucunu doğuracak niteliktedir. Bir başka deyişle, itiraz konusu kuralla öngörülen ek tazminat farklılığı, Yargıtay ve Danıştay üyeliği kadrolarının sınırlı ve belirli sayıda olduğu da dikkate alındığında, Anayasa'da güvence altına alınan "hakimlik teminatı" bakımından farklılıkları bulunmayan birinci sınıf hakim ve savcılar ile Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasında çalışma barışını bozacak düzeyde olup söz konusu farklılığın makul ve orantılı olduğu söylenemez." denilmektedir."

Geçen yıl TBMM'den geçerek yasalaşan düzenleme içerisinde Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan infaz koruma memurlarının da maaşlarında artış sağlayan ek madde son hafta düzenlemeden çıkarılmıştı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 12 Yorum
  • yorgun uzman
    2 ay önce
    bizim maaşımız kadar zam.. tabiki haklarıdır helali hoş olsun ancak yıllardır mücadele veren cezaevi psikolog ve sosyal çalışmacıları içinde yıllardır süren çalışmalarınızı bitirip bir iyileştirme yapsanız keşke kurumun en düşük maaşı ile en sorunlu işini yapıyoruz. iyi hal uygulamaları ile var olan işimizi 5 e katladınız ama karşılığı maalesef yok
  • Ne Alaka
    2 ay önce
    Sadece Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşına zam yapıldı. tüm hakim savcılara yapılmış gibi haber yaptınız. sonra Anayasa Mahkemesi bu maaş zammını iptal etti yine tüm hakim savcılara zam yapılmış gibi haber yapıyorsunuz
  • Yavru kedi
    2 ay önce
    Keşke denilen zam uydurma haberlerde kalmasa da gerçekten yapılsa, sonra salyalarını akıtacak olanlar öyle akıtsa.
  • Yalan
    2 ay önce
    Zam iptal haberi bu, zam bunun neresinde göremedim
  • Adı adalet tv, işi gücü yalan
    2 ay önce
    Yalancının ...
  • ceyli
    2 ay önce
    Çalıştıgım savcıya bu haberi gösterdim. evet doğru dedi. 1. sınıfa ayırldığı için kanun yasalaşınca 19 bin tl zam alacakmış. beni de bi yemeğe götürür artık
  • KATİP
    2 ay önce
    ADAMLAR 19 BİN TL ZAM ALACAK. HALA YALAN HAEBR DİYE YORUM YAZANLAR VAR. RESMİ GAZETE'DE Mİ YALAN !!!
  • Mahmut Ahmedinecad
    2 ay önce
    Adam iptal haberini zam diye yapıyor nasıl gir habercilik anlayışı okuduğunuzu anlamakta problem mi var size soruşturma bile açılır yalan haber yaymaktan
  • Davud
    2 ay önce
    İnfaz ve Koruma Memurlarına zam yapılmak istendiği sırada bütçe yetersiz oluyor. Hâkim ve savcılara gelince daha fazla maliyet olmasına rağmen onaylanıyor. Kimsenin parasında gözümüz yok Allah herkesin gönlüne göre versin lakin bu yapılan doğru değil. Ben devlet büyüklerine hakkımı helal etmiyorum. Elbet ahirette hesaplaşacağız.
  • İkm
    2 ay önce
    İnfaz koruma memurlarına gelince bişey yok Allah'ın izniyle en kısa zamanda bu meslekten cikacaz gelsin kendileri yapsın.
  • Kâtip
    2 ay önce
    Adalet Bakanlığı hakim savcı Bakanlığı DEĞİLDİR. Bu düzenleme tüm personele yapılmalıdır.
  • Quard
    2 ay önce
    İnfaz korumalara ne zaman yapilacak acaba beklemeye devammi