Gerçek enflasyona göre hakim savcı maaşları ne kadar olmalı?

Gerçek enflasyon rakamlarına göre hakim ve savcı maaşları kaç TL olmalı? Uzman ekibimiz sizler için kapsamlı bir araştırma yaptı.

Gerçek enflasyona göre hakim savcı maaşları ne kadar olmalı?
Editör: adalet.tv
14 Haziran 2023 - 18:33 - Güncelleme: 14 Haziran 2023 - 21:28
TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları bütün kurumları bağlayıcı nitelike ve memur maaşları bu rakamlara göre belli oluyor. Enflasyon düşük açıklanınca memurların alacağı zam oranı da düşüyor.

Hükümetten muhalefete ülkemizdeki bütün vatandaşlar açıklanan enflasyon rakamlarının aslında daha fazla olduğunu biliyor. Sokaklarda bu bilginin aksini iddia eden kimse bulunmuyor.

HAKİM SAVCI MAAŞ HESABI

Gerçek enflasyon rakamları üzerinden hakim ve savcı maaşları kaç TL olurdu? Bu sorunun cevabını uzman ekibimiz sizler için araştırdı.

Haziran 2011 ve Haziran 2023 dönemlerine göre yeni başlayan ve birinci sınıf (ek puanlarını almış) hakim ve savcıların maaşları şu şekildedir:


Yukarıda gösterilen zaman zarfında dolar, çeyrek altın, VW Polo (baz model) araç, gıda sepeti ve satın alım gücünün ölçümünde dünya genelinde kullanılan McDonald’s Big Mac menü fiyatının geçirdiği aşamalar aşağıda gösterilmiştir.

Öncelikle gıda sepeti oluşturulacak daha sonra bu sepetteki bilgiler yukarıda gösterilen kalemlerle tek bir tabloda gösterilecektir:

Gıda Sepetimiz;


Bu gıda sepetindeki değerleri diğer kalemlerle birlikte aynı tabloda gösterecek olursak:

* Döviz ve altın değerleri 2011 yılı için 15 Haziran, 2023 yılı için ise 13 Haziran günü satış değerleridir.

Big Mac menünün önemi, tüm dünyada satın alım gücü paritesi hesabında iktisatçılar tarafından kullanılıyor olmasındadır. Bu ürünün içerisinde hizmet, tarım, hayvancılık, nakliyat vb. gibi birçok sektörü ilgilendiren veriler bulunmaktadır. 

Yukarıdaki tablodan yola çıkıldığında her kalemdeki artış oranları şu şekilde olmuştur:


Sonuç olarak;
1- Hakim ve Cumhuriyet savcılarının maaşları yıllar içerisinde ciddi reel kayıplara uğramıştır.
2- Maaşlar yukarıdaki tabloda gösterilen en az artış dikkate alınırsa bugün itibariyle yeni başlayanlar için 44 bin 755 TL, en çok artış dikkate alınırsa 73 bin 45 TL olması; birinci sınıf hakim ve savcılar için ise en az artışla 88 bin 339 TL, en çok artışla 144 bin 177 TL olması gerekmektedir.
3- Sorunun bir diğer tarafı ise Haziran 2023’de yüzde 40 olan tüketici kredisi oranı, Haziran 2011’de yüzde 13,23’tür. Yani alım gücünün ciddi anlamda düşmesinin yanı sıra kredi olanakları daralmış ve faizler çok artmıştır. (Bankalarca açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranı bilgisi ve tüm diğer dip not linkleri için buraya tıklayınız.)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • KARA MAMBA
    10 ay önce
    Birinci sınıf hakim ve savcılar için ise en az artışla 88 bin 339 TL, en çok artışla 144 bin 177 TL olması gerekmektedir. Şakaysa çok komik. Ciddiyse daha da komik.
  • düz memur
    10 ay önce
    komik ama gerçek. aynı oranda memurların da maaşı artırılmalı. bu hesabın doğru oldugunu sağır sultan da biliyor
  • SELEN HAKİM
    10 ay önce
    BEN ŞAŞIRDIM, GERÇEKTEN EKONOMİSTLER BİLE BU KADAR KAPSAMLI HESAP YAPMIYOR. TEBRİK EDERİM