Çalışma Bakanı: memurlar ile işçilerin kıyaslanması yanlış

Çalışma Bakanı katıldığı bir televizyon programında memur maaşlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Çalışma Bakanı: memurlar ile işçilerin kıyaslanması yanlış
Editör: adalet.tv
28 Nisan 2023 - 07:11 - Güncelleme: 28 Nisan 2023 - 07:17
Reklam
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında memur maaşlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin’in açıklamasından öne çıkanlar: Şu anda kamuda 700 bini aşkın işçilerle ilgili toplu sözleşmemiz devam ediyor. Bir oransal artış yapacağız. Asgari ücretle olan işçilerin 12 bin veya 12 bin 500'e çekilmesi. Onların talep ettiği bir rakam var onların üzerinde.

Toplu sözleşmeleri Kamu İşveren Sendikaları yapıyor. Ben orada devletin temsilcisiyim. Bugün veya yarın bir araya gelecekler. Biz nihai kararı sendikalarımızla oturup çıkartacağız. Kamuda çalışanlarımızın alacağı ücret seviyeleri fevkalade önemli. Kamu sektörü emekçileri özel sektöre de öncülük ediyorlar. Kamu çalışanları yani memurlar bundan olumsuz etkilenmiyor.

Biz refah payıyla birlikte yüzde 30 kamu çalışanlarına zam yaptık. Şimdi Temmuz'da onların zamları var. Bunu yeniden refah payıyla birlikte ele alacağız. Memurların çalışmaları başka, sosyal şartları başka. Memurların günlük ücretlerine yansıyan çeşitli kalemler var.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI

Asgari ücret konusunda Türkiye gerçekten çok duyarlı davrandı. Geçtiğimiz sene Temmuz ayında yeniden düzenleme yapmak zorunda kaldık. Fiyatlar asgari ücreti tahrip etti. Bu sene de kimsenin beklemediği zammı yaptık. Cumhuriyet tarihinin en yüksek dolar bazında maaşı verdik. 8 bin 500 lira yüksek bir para mı? Değil. Bunun altına düşmemesi için belirledik. Asgari ücreti yukarıya çektiğiniz zaman yüzde 50 zam yaptınız diyelim. Asgari ücretin üzerinde çalışanlar da işverenlerinden aynı oranda zam istiyorlar. Yüzde 50 olmuyorsa yüzde 25 oluyor.

Bütün ücret sistemini yukarıya doğru değiştiriyoruz asgari ücretle. Asgari ücretin diğer ücretleri düzenleyici etkisi var. Temmuz'da bunu değerlendireceğiz. Şu anda rakam vermeyi düşünmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuları bir seçim vaadi haline getirmediğini biliyoruz. Asgari ücret yılda 1 kez düzenliyor. Ama enflasyondan ötürü 6 ayda bir düzenledik. 8 bin 500 liranın reel etkisini Temmuz'da değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • kırıldık
    1 yıl önce
    oy moy yok kardeşim artık
  • İnfaz Koruma
    1 yıl önce
    nasıl kıyaslamayalım işci 20.000 TL alsın infaz koruma 12.000 TL alsın her türlü risk sorumluluk kimde.... vasat bir açıklama...
  • Göktuğ Gökberk
    1 yıl önce
    Memur bitmiş 12.800 tl ye muhtaç bırakılmışız söylenecek pekte bir söz yok
  • Davud
    1 yıl önce
    Bir memurun bile size oy vereceğini düşünmüyorum. Hele adliye ve cezaevi personeli bu saatten sonra hiç vermez.