AYM iptal etmişti: HAGB'ye yeni düzenleme geliyor

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2 yılın altındaki cezalarda uygulanan 'Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması' düzenlemesini iptal etti. Gözler şimdi yeni yasal düzenlemeye çevrildi.

AYM iptal etmişti: HAGB'ye yeni düzenleme geliyor
Editör: adalet.tv
14 Ağustos 2023 - 15:55
AYM, KARAR - Anayasa Mahkemesi, yargılamalarda sıkça kullanılan "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" düzenlemesinin iptaline hükmetti. Adalet Bakanlığı yeni bir düzenleme için kolları sıvadı.

Alınan bilgiye göre; mağduriyetlerin yeterince giderilmediğine, faillerin cezadan muaf tutulduğuna dikkat çekti. İptal kararı 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Gözler şimdi, AYM'nin iptal kararı doğrultusunda yapılacak yeni düzenlemeye çevrildi.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı beraat niteliği taşımıyor. Sanığın temyiz hakkı bulunmuyor ve istinaf yoluna başvurulamıyor. Yeni düzenlemede sanıklara istinafa başvurabilme hakkı tanınacak. Böylelikle beraat yolu açılabilecek, hak kaybı yaşanmayacak.

Mahkemeler mevcut delil durumuna göre, uygun şartları taşıyanlar için hükmün geri bırakılması kararı verebiliyor. 2 yıldan az süreli hapis ve adli para cezaları uygulanmıyor. Ceza, 5 yıl askıya alınıyor. Sanık bu sürede yeni bir suç işlemezse mahkumiyet hükmü ortadan kalkıyor. Yeni düzenlemede ise tüm hukuki yollar tüketildiğinde mahkumluk şartları oluşuyorsa hüküm ertelenebilecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum