Adalet Bakanlığı 12 Eylül darbesinin 40. yılı dolayısıyla sempozyum düzenledi

ABONE OL

Adalet Bakanlığı 12 Eylül 1980 tarihli darbesinin 40. yılı dolayısıyla düzenlediği Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu açılış konuşmalarının ardından iki oturumda gerçekleştirildi.

Adalet Bakanlığı Türkiye demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yerini alan 12 Eylül 1980 tarihli darbesinin 40. yılı dolayısıyla Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu düzenledi. Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen sempozyum iki oturumda gerçekleştirildi.  Sempozyumun açılışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu'nun moderatörlüğünde yapılan "Türkiye'nin Demokrasi Tarihi ve Darbeler" başlıklı ilk oturumda, Prof. Dr. Naci Bostancı, Prof. Dr. Haluk Alkan ve Prof. Dr. Ruhi Ersoy yer aldı. Prof. Dr. Burhanettin Duran'ın moderatörlüğünde düzenlenen "Türkiye'de Darbe Dönemi Yargılamaları ve Demokrasiye Etkileri" başlıklı ikinci oturumda Prof. Dr. Emine Güney Naskali, Prof. Dr. Mahmut Koca, Av. Dr. Hüseyin Aydın ve Dr. Oğuzhan Bilgin yer aldı.

Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu'nda, "Türkiye'nin Demokrasi Tarihi ve Darbeler" başlıklı oturumun açılışında konuşan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye'de askeri darbe geçmişinin uzun süren toplumsal ve siyasi sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Ortam farklı olsa da darbe mantığı ve dinamiğinin hep aynı olduğunu dile getiren Afyoncu, "Osmanlı tarihi bizim tarihimizin en parlak dönemi. Biz profesyonel olarak biliyor olsak da isyanlara bakınca Osmanlı'da 36 padişahtan 12'si darbeyle indirildi ve 6'sı da öldürüldü. Osmanlı'nın şanlı zaferlerini kazanmasını sağlayan ordu, aynı zamanda isyanın da kaynağı haline gelmişti." dedi.
Sempozyum, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda yapılan ilk program olma özelliği taşıyor.
Programın açılışında, "Türkiye'nin vesayetten demokrasiye yolculuğunu" anlatan kısa film izleyicilere sunuldu.
Gerçekleştirilen Sempozyumun, "Türkiye'de Darbe Dönemi Yargılamaları ve Demokrasiye Etkileri" başlıklı ikinci oturumunun açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Burhanettin Duran değerlendirmelerde bulundu. Darbelerin yargılanabileceğine ihtimal vermeyen bir nesilden geldiklerini ifade eden Duran, "Darbeler olur. Mazlumlar sıkıntı çekerler. Menderes gibi idam edilirler ya da hapislerde çürürler. Sonrasında bazıları siyasete döner bazıları da siyasetten çekilirler. Bunları yapanların da yargılanabileceğini başka demokrasilerde görmüştük. Latin Amerika ülkelerinde darbe yapanların yargılandıklarını gördük ama ülkemizde bu gerçekleşmemişti. 2010'dan sonra biz darbecilerin yargılanması olgusuyla karşılaştık. Ama özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin bastırılmasıyla beraber darbecilerin yargılanabileceğini gördük." dedi...

darbe 12 eylül yassı ada