Açık cezaevine ayrılma yönetmeliğindeki eksiklikler

ABONE OL

Nisan ayında Meclis'den geçerek yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesinin ardından Açık cezaevine ayrılma yönetmeliğinde bazı eksiklikler görüldü.

Açık cezaevine ayrılma yönetmeliğinde güncellenmesi gereken kısımları araştırdık. 7242 sayılı kanunu ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında geçici 6.madde ile "(1) 30 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından; 26 Eylül 2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kasten öldürme suçları (madde 81, 82 ve 83), üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (madde 87, fıkra iki, bent d), işkence suçu (madde 94 ve 95), eziyet suçu (madde 96), cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (madde 102, 103, 104 ve 105), özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132, 133, 134, 135, 136, 137 ve 138), uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (madde 188) ve İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/04/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar hariç olmak üzere, 105/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bir yıl”lık süre, “üç yıl” olarak uygulanır.
Kanun maddesi ile bazı suçlarda denetimli serbestlik sisteminden koşullu salıverilme tarihine 3 yıl kala faydalandırıldığı, ancak bazı örgütlü suçlardan hüküm giyenler geçici 6. madde ile tahliye tarihine 3 yıl kala denetimli serbestlikten faydalandığı ancak açık ceza infaz kurumlarına ayrılma yönetmeliğinden örgütlü suçlardan hüküm giyenlerin açık ceza infaz kurumuna ayrılması için yönetmeliğin 6/2-c maddesi kapsamında etkinlik pişmanlıktan faydalananlar tahliye tarihine son iki sene iken yönetmeliğin 6/2-ç maddesi Terör ve örgütlü suçlardan hükümlü olup, mensup oldukları örgütten ayrıldıkları idare ve gözlem kurulu kararıyla tespit edilenlerin koşullu salıverilme tarihine bir yıldan az süre kalması, şartı aranır.

Bu nedenle kanun ile 3 yıl kala denetimli serbestlikten faydalanırken, yönetmelikte son 1 sene açık ceza infaz kurumuna ayrılması uygulamada sorunları da beraberinde getirmektedir. 7242 sayılı kanun ile getirilen değişiklerinin tam anlamıyla uygulanabilmesi için Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği'nin açık ceza infaz kurumlarına ayrılma sürelerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Açık Ceza İnfaz Kurumuna ayrılma süresinin en az 4 yıl olması gerektiği düşünülmektedir.
adalet.tv / özel haber

açık cezaevi yönetmelik adalet bakanlığı mahkum